Смјене на челу министарстава одбране Украјине и Британије, мијења ли то међусобне односе :: Semberija INFO ::

 

Смјене на челу министарстава одбране Украјине и Британије, мијења ли то међусобне односе



Украјински предсједник Володимир Зеленски најавио је смјену на челу Министарства одбране - Олексија Резникова замијениће Рустем Умеров пошто његово именовање потврди скупштина.

Прошле недјеље, новог шефа је добило и британско Министарство одбране. Одлазак Бена Волиса покреће и бројна питања о будућности британско-украјинске одбрамбене сарадње.

Бен Волис је војник од каријере са дипломом престижне Сандхурст академије. Каријера, која га је водила преко Њемачке, Кипра и Белизеа, кулминирала је у Сјеверној Ирској, гдје је стекао чин капетана због заробљавања цјелокупне борбене јединице Ирске републиканске армије, што је спријечило планирани бомбашки напад.

Волис је потом замијенио униформу Шкотске гарде, цивилним одијелом посланика шкотског парламента.

Министарство одбране водио је кроз Брегзит, пандемију, повлачење из Авганистана, али га је рат у Украјини лансирао у први план британске политике.

Реагујући на почетак рата у Украјини, Волис је прошле године констатовао да Британија "не треба да оклијева у предузимању поступака који ће спријечити предсједника Путина да подрива НАТО, али и Европу и, што је најважније, наше вриједности".

Волисова доктрина била је опремити британску војску да дејствује без подршке Сједињених Држава.

Најпопуларнији конзервативни политичар Британије у оставци је изрекао и посљедњи савјет британском премијеру.

"Знам да ћете се сложити са мном да не смијемо да се вратимо у дане када је потрошња на одбрану била владино дискреционо право, те се штедња остваривала пражњењем те касе. Искрено вјерујем да ће у наредној деценији свијет постати мање безбједан и мање стабилан. Дијелимо увјерење да је сада вријеме да се инвестира у одбрану", истиче Волис у тексту оставке на мјесто британског министра одбране, наводи РТС.

Писани одговор Ришија Сунака на Волисову оставку крије и реченицу која наговјештава да би бившег британског министра одбране могли ускоро да видимо у некој интернационалној улози упркос безуспјешној кандидатури за генералног секретара НАТО-а.

У међувремену на Волисово мјесто ступа Грант Шапс, који је за посљедњих годину дана био на челу чак пет различитих ресора британске владе.

Преузимајући дужност, Шапс није имао одговоре на питања да ли жели више новца за одбрану, да ли је на висини задатка свог претходника, као ни шта ће бити његов први потез на новом послу.

Одбрана је сада у рукама неискусног цивила, стручњака за маркетинг са контроверзном пословном историјом, који конзервативцима пословично служи као оруђе у телевизијским дуелима са опозицијом.

Неки аналитичари тај Сунаков потез тумаче као дио предизборног шаха, јер је Шапс водио два унутарстраначка пуча - против Терезе Меј и касније Лиз Трас, те је добро његов шарм држати под строгом контролом.

Његово именовање поклопило се и са датумом када је британска морнарица пратила различита руска пловила на ободу британских територијалних вода на Ламаншу, у Сјеверном мору, али и на Атлантику.

Шапс је посјетом Украјини симболично најавио наставак Волисове политике.

Нови курс украјинске одбрамбене политике

Приликом посјете Финској украјински предсједник Володимир Зеленски је прошле недјеље најавио да Украјина за јесен припрема први форум индустрије одбране.

Циљ је, каже Зеленски, да се партнери Кијева увјере у потенцијале ове земље.

Беочуг британско-украјинске одбрамбене сарадње је споразум Кијева са гигантом производње оружја "БАЕ Сyстемс", који је такође коинцидирао са смјеном на врху Министарства одбране.

Москва је веома негативно реаговала на најаву отварања канцеларије овог конзорцијума у Украјини.

Вриједност акција компаније "БАЕ Сyстемс", која запошљава 93.000 људи у 40 земаља, скочила је за три четвртине од почетка овог војног сукоба, а њен прошлогодишњи профит износио је двије и по милијарде фунти.


Независне новине