Расподјелом прихода за један одсто већи прилив средстава у буџет Српске :: Semberija INFO ::

 

Расподјелом прихода за један одсто већи прилив средстава у буџет Српске


Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ усвојио је у Бањалуци одлуку о утврђивању привремених коефицијената за расподјелу прихода с јединственог рачуна за период јули-септембар којим се омогућава за један одсто већи прилив средстава у буџет Републике Српске, рекао је министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић.

Амиџић је додао да је усвојена одлука о првом привременом поравнању између корисника расподјеле индиректних пореза са јединственог рачуна УИО за ову годину којом је предвиђен за 14,5 милиона КМ већи прилив средстава у буџет Српске.

Он је додао да је до сада неправедно било да су те уплате ишле по нижим коефицијентима у буџет Републике Српске зато што није био именован министар трезора и финансија у Савјету министара.

Амиџић је рекао да је усвојен и правилник, према којем ће се моћи спровести ослобађање од плаћања ПДВ-а на донирану храну.

Он је навео да ће Управни одбор УИО БиХ још разговарати о путаринама када је ријеч о жељезницама, те о енергетском сектору, рудницима и термоелектранама, уважавајући обавезе према Енергетској заједници и стање енергетских потреба Републике Српске и Федерације БиХ.

- Настојаћемо наћи рјешења која ће уважавати енергетску реалност на простору на којем живимо - истакао је министар финансија и трезора у Савјету министара.

Амиџић је рекао да није добро што је на рачуну још нерасподијељено 220 милиона КМ од путарина, наглашавајући да би ова средства требало ставити у функцију, а да се крајњи коефицијени расподјеле дефинишу путем методологије.

Одговарајући на питање новинара о ставу предсједника Републике Српске Милорада Додика да БиХ треба да постане члан БРИКС-а, Амиџић је навео да треба подржати свако удружење које економски расте јер је економска сарадња добра, не само када је ријеч о БРИКС-у, већ и другим асоцијацијама из ЕУ.

- БРИКС данас представља озбиљну економску снагу. Кина је данас прва економија свијета - истакао је Амиџић.

Говорећи о набавци простора за УИО БиХ у Бањалуци, Амиџић је истакао да је сва процедура завршена, те да према задњој одлуци Савјета министара укупан износ за набавку овог простора 69,4 милиона КМ, у оквиру којих је 1,9 милиона КМ за набавку намјештаја, а не 100 милиона КМ, како се то у јавности представљало.

- Срамота је и политички неприхватљиво да то до сада није било завршено у Бањалуци. Зашто нико није постављао питање када се простор набављао за регионални центар Сарајево, Мостар или Тузла. Више од 33 милиона КМ заједничких средстава је одвојено да се ријеши смјештај у ова три града, а у Бањалуци није - истакао је Амиџић.

Прије почетка редовне сједнице одржана је конститутивна сједница Управног одбора УИО.


РТРС