АУТО-ПУТ УГРОЖАВА ПОВРАТНИЧКЕ КУЋЕ ПОТПРЕДСЈЕДНИК СРПСКЕ ТРАЖИ ИЗМЈЕНУ ТРАСЕ ОД ДОБОЈА ДО БИЈЕЉИНЕ :: Semberija INFO ::

 

АУТО-ПУТ УГРОЖАВА ПОВРАТНИЧКЕ КУЋЕ ПОТПРЕДСЈЕДНИК СРПСКЕ ТРАЖИ ИЗМЈЕНУ ТРАСЕ ОД ДОБОЈА ДО БИЈЕЉИНЕ


Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Мјештани три мјесне заједнице у општини Модрича апеловали су да власти у Српској измјене планирану трасу ауто-пута Добој-Вукосавље-Бијељина, јер према садашњем плану та саобраћајница треба проћи кроз њихова насеља због чега би се морало срушити стотињак обновљених кућа хрватских повратника.

Потпредсједник Републике Српске из реда хрватског народа, Јосип Јерковић, потврдио је за Српскаинфо да је радна група која је добила задатак да одреди трасу будућег аутопута одлучила да један дио прође кроз хрватска повратничка насеља.

– Дио трасе би требао ићи преко насеља Гаревци, Кладари и Пећник, што је унијело немир међу повратнике јер би могли остати без својих кућа – истакао је Јерковић.

Он је у уторак заједно са делегатом у Вијећу народа Републике Српске Давором Чордашем обишао наведена насеља гдје су разговарали са двјестотињак Хрвата, који су затражили помоћ како би се наведена траса измјестила.
– Предсједник Општинског одбора ХДЗ БиХ у Модричи, Петар Гагулић, дао нам је на увид нацрт предложене трасе аутопута. Ако би се остало при том плану морало би се срушити стотињак повратничких кућа Хрвата, што је за нас неприхватљиво – истакао је Јерковић.

Он додаје да ће данас у општини Модрича бити одржана јавна расправа о предложеном пројекту, те да ће на њу доћи и мјештани наведених насеља, који ће исказати своје незадовољство и затражити измјену плана.

– Цеста живот значи и наравно да треба изградити планирани аутопут. Као потпредсједник Републике Српске увијек ћу подржати и подржавам изградњу цеста јер оне повезују људе. Међутим, сматрам да изградња не би требала да иде на ничију штету већ треба наћи рјешење и заобићи куће повратника, као што их је заобишао плиновод који се гради заједно са аутопутем- каже Јерковић. Он истиче да му није јасно да ли су и колико стручне те особе које су направиле наведени пројекат за аутопут јер би по садашњем плану изградња аутопута коштала далеко више него да иде неком другом трасом.

– Планирана цеста пролази недалеко од жупног уреда и жупне куће, те иде преко кућа и пролази крај школе. Истовремено, траса плиновода који се гради заједно са аутопутем не иде том рутом, већ је заобишла куће – наглашава Јерковић.

Он истиче да су предсједници наведених мјесних заједница дали приједлоге куда би траса аутопута требало да иде како би заобишла њихове куће и друге објекте.

Јерковић је њихове приједлоге упутио Министарству саобраћаја и веза РС. Он истиче да му је замјеница министра казала да још нису добили наведени пројекат на увид јер тек треба да прође јавну расправу.

– Казала је да тај пројекат раде стручне службе задужене за трасирање аутопутева – истакао је Јерковић.
Он је изразио наду да ће ХДЗ БиХ и СНСД са својим добрим, пријатељским односима, на крају наћи заједничко рјешење у вези ове проблематике.

Јерковић је најавио да ће о томе данас бити ријечи и на сједници Предсједништва ХДЗ БиХ, која се треба одржати у Купресу.

Трнинић: Траса није коначна

Министар саобраћаја и веза Републике Српске, Неђо Трнинић, казао је да није упознат са предложеном трасом аутопута јер она још није прошла јавну расправу.

– Нема потребе за дизањем тензија јер је у сваком случају то тек у фази нацрта и до коначне верзије може се још много пута измјенити. Аутопут је још далеко од реализације и ништа неће бити урађено на ничију штету – навео је Трнинић.

(српскаинфо.цом)