Нови напади Русије у Украјини :: Semberija INFO ::

 

Нови напади Русије у Украјини


Два цивила су повријеђена у Одеској области у нападу 25 дронова које је јутрос лансирала Русија, саопштило је украјинско ваздухопловство. Оштећена је инфраструктура луке.

Како је наведено у објави на Телеграму, украјински системи противваздушне одбране оборили су 22 беспилотне летелице "шахед".

Први замјеник представника Руске Федерације при УН Дмитриј Пољански, истовремено, изјавио је да постоји велики ризик од директног сукоба између НАТО-а и Москве, као и да је ситуација "веома опасна".

Пољански сматра да се не може искључити да Алијанса шаље Кијеву и људство, осим обавјештајних података, оружја и муниције.

Са друге стране, предсједник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да украјинске снаге напредују у контраофанзиви, одбацујући тврдње западних званичника да споро заузимају територије.

"Украјинске снаге напредују. Упркос свему и без обзира на то шта ко каже, ми напредујемо, а то је најважније", написао је Зеленски на апликацији Телеграм. 

Бијела кућа, такође, навела је да су украјинске трупе "веома напредовале ка руским положајима на југу земље", као и да су постигле "одређени успјех против друге линије руске одбране", посебно јужно од Запорожја.

За то вријеме, Нобелова фондација саопштила је да је донијела одлуку да откаже позив амбасадорима Русије, Белорусије и Ирана на доделу награде у Стокхолму, након бурних реакције високих званичника у Шведској. 


Агенције / РТС / БХРТ