Медведев: Милитаризација Јапана компликује ситуацију :: Semberija INFO ::

 

Медведев: Милитаризација Јапана компликује ситуацију


МОСКВА - Замjеник предсjедника руског Савjета за безбjедност и бивши предсjедник Русије Дмитриј Медведев оциjенио је данас да јапанска, како је навео, “милитаризација” компликује ситуацију у Азијско-пацифичком региону.

- За жаљење је што су јапанске власти наставиле курс ка новој милитаризацији земље - рекао је Медведев, преноси ТАСС.

Медведев је истакао да Јапан, уз помоћ САД, шири своју војну инфраструктуру и повећава куповину наоружања.

Јапанско министарство одбране у четвртак је затражило рекордне 53 милијарде долара у буџету за одбрану за наредну фискалну годину, као део највећег војног јачања Јапана од Другог свјетског рата у циљу удвостручавања потрошње на одбрану на два одсто бруто домаћег производа до 2027. године.

Русија је ове године одлучила да прогласи 3. септембар, дан након капитуције Јапана у Другом свјетском рату, Даном побједе над милитаристичким Јапаном, због чега је Токио уложио протест, објавио је Ројтерс. Русија и Јапан деценијама имају територијални спор у вези са неколико малих острва у близини Хокаида, која припадају Русији и која Москва назива јужним Курилима, а Јапан полаже право на њих називајући их својом Сјеверном Територијом.

Спор око области коју је заузео Совјетски Савез посљедњих дана Другог свјетског рата онемогућио је да Токио и Москва постигну мировни споразум којим се формално окончавају непријатељства.


Танјуг / Глас Српске