Након обуставе радова на дионици Врандук-Понирак пријете откази за 140 радника :: Semberija INFO ::

 

Након обуставе радова на дионици Врандук-Понирак пријете откази за 140 радника



САРАЈЕВО - Одлука Аутоцеста ФБиХ о привременој обустави радова на дионици аутопута Врандук-Понирак, која представља једно од највећих градилишта у цијелој БиХ, могла би резултирати отпуштањем око 140 радника.

Ову информацију, како сазнаје Фокус, Аутоцестама ФБиХ предочио је извођач радова на овој дионици, азербејџанска компанија Азвирт. У одговору Аутоцестама на одлуку о привременој суспензији, навели су да би она могла проузроковати демобилизирање опреме и отпуштање 140 радника, не укључујући инжињере и административно особље који су тренутно ангажовани на пројекту. Напоменули су да су скоро сви радници локално становништво.

Ово би, наводе, могло резултирати значајним трошковима које извођач радова мора надокнадити, попут отпремнина радницима, транспорта опреме у инстранство и сл. Истичу да ће поновна мобилизација такође имати значајан трошак, а њено трајање би одгодило почетак радова када пројекти буду доступни. Све то, закључују, уз мјесечну накнаду осталих трошкова, укључујући и бројне раднике обезбјеђења.

Подсјетимо, Фокус је већ извијестио о бројним нелогичностима које су се везале за ову дионицу, а према информацијама с којима је Азвирт суочио Управу Аутоцеста ФБиХ има их још много више.

Наиме, из Аутоцеста ФБиХ су у прекјучерашњем саопштењу за јавност навели како се радови обустављају “због указане потребе за усклађивањем пројектне документације и додатном анализом трошкова изградње дионице аутоцесте Врандук – Понирак, посебно у дијелу који се односи на одступања од уговорених радова. Односно, како су истакнули, “увидом у извођачев програм радова, те чињеницу да се радови не изводе на више од 50% уговорене трасе било је неопходно избјећи непотребно велике трошкове застоја и привремено обуставити радове”.

Међутим, из Азвирта наводе да су прилично изненађени да након четири и по мјесеца од почетка ревизије и након што су сваки пут били обавијештени од Аутоцеста ФБиХ да ће нови пројект бити финализован и доступан за седмицу или двије, примили одлуку о обустави радова.

Истичу да је главни пројекат за сектор 6 дионице доступан још од јануара ове године, те подвлаче како није разумно да Аутоцесте БиХ обустављају радове из напомену да ће пројекти тек бити доступни у наредним мјесецима. Додатну конфузију, како наводе, уноси и изјава представника Аутоцеста ФБиХ Есада Мулавдић на састанку од 26. Јјула, односно само дан након што су од Аутоцеста добили одлуку о суспензији радова, да је нови пројекат за сектор 6 завршен, док је за Сектор 7 скоро готов.

У даљој елаборацији наводе да је недостатак примјењивих пројеката за секторе 1,6,7 дионице проблем који је неријешен већ дуже вријеме. Тврде да су у старту, дакле још у 2019. години, наишли на недовољне и фалсификоване геолошке податке који су довели до свих проблема. У информацијама предочених Аутоцестама, предузећу Интегра из Мостара, које је направило главни пројекат, спочитавају недостатна истраживања терена.

Чак истиче да је на сектору 5 ове дионице чији пројекат је такођер израдила Интегра дошло до урушавања косине, што је узроковало штету на радовима. Након тога су, каже преиспитали и остале секторе одлучили да за поједине (2 и 5) ангажују новог пројектанта. За сектор 1 су од Аутоцеста тражили појашањења, али, како наводе, никада нису добили одговор.

Умјесто тога, од овог јавног предузећа су, истичу, у фебруару 2022. да ће сами наставити са израдом пројекта за секторе 1,6,7, а у октобру су их извијестили да ће то бити турска фирма Yуксел.


Независне новине