На Јахорини дводневни Сабор младих Српске; Квалитетно образовање темељ развоја :: Semberija INFO ::

 

На Јахорини дводневни Сабор младих Српске; Квалитетно образовање темељ развоја


Јахорина је домаћин Сабора младих Српске на којем се одржава низ панела о односу институција и младих, предузетнишву и јачању националног идентитета.

Први овакав скуп окупио је 250 младих који ће донесене закључке пренијети представницима власти у Републици Српској с циљем унапређења животног стандарда свих грађана, а посебно младих.

Све више младих који стичу знања у Европи и свијету одлучују се на повратак у Републику Српску. Међу њима је и Бањалучанка Марија Давидовић, стипендисткиња предсједника Русије на Московском државном институту за међународне односе.

- Како више вријеме одмиче и како се приближава то радије бих остала овде тј. вратила се овде и проширила своје искуство и знање које сам стекла с људима овде. Вољела би радити у некој међународној организацији - каже Давидовићева.

Квалитетан образовни систем кључ је напретка Републике Српске.

- Имамо многе младе људе који су студирали у и Русији, САД-у, земљама Европе који су након студија и одрађеног неког дијела радног вијека вратили се и своје знање примјенили у Републици Српској - истакао је Денис Шулић министар трговине и туризма Републике Српске.

Савјетник предсједника Републике Српске Марко Ромић истакао је да требамо бити оптимисти јер наши студенти стално доносе пехаре и награде са бројних такмичења.

- Видите наше наставнике и сараднике који са својим открићима излазе у Европу и свијет и бивају тамо награђени - додао је он.

Међусобном дискусијом о образовању, предузетништву и односу институција и младих, учесници првог сабора младих Српске донијели су низ закључака. Најважнији је систем унапређења односа између институција и младих, који се, како кажу, дефинише кроз три тачке.

- То је знање које млади требају да понуде институцијама Републике Српске, сарадња коју институције треба да понуде младима и коначни систем вредновања који је обостран и који треба да имају млади за институције и институције за младе - сматра Дејан Срдић Правни факултет у Бањалуци.

Креативне иницијативе поткријепљене критичким размишљањем учесника прослиједиће на адресу институција Српске које ће их размотрити и по могућности законски провести. Тиме ће се повећати укљученост младих у доношењу важних одлука на републичком нивоу.


РТРС