Радановић: Напад на Теслићане у Јелаху показао острашћеност Бошњака :: Semberija INFO ::

 

Радановић: Напад на Теслићане у Јелаху показао острашћеност Бошњака


Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ (ФБиХ) Ђорђе Радановић рекао је да је напад на Теслићане у центру Јелаха показао острашћеност Бошњака и истакао да федералне власти забрањују скупове Србима, а у ствари не могу да им обезбиједе да с миром прођу кроз ФБиХ.

"У ФБиХ на тај начин показују да Срби не могу ни користити путеве, а нас оптужују да ми блокирамо путеве, иако кад Срби организују било шта - никоме не фали ни длака с главе", изјавио је Радановић Срни поводом синоћњег напада у центру Јелаха на возила са Теслићанима који су се враћали из Добоја са протеста подршке институцијама Републике Српске.

Он је указао да је тиме показана острашћеност Бошњака, који не могу да се окупљају на нормалан, цивилизован начин и искажу своја политичка увјерења.

"Него сачекају људе, који имају своја политичка увјерења, и физички се обрачунавају са неистомишљеницима, припадницима друге вјере", рекао је Радановић.

Он је подсјетио да су управо Србима федералне власти издале рјешење да не могу одржавати јавне скупове у ФБиХ зато што, како су навели, постоји стварна опасност да би одржавањем мирног скупа била угрожена сигурност људи и имовине, да постоји опасност од насиља и нарушавања јавног реда и мира у већем обиму.

"У ствари, они не могу да обезбиједе ни да прођу кроз ФБиХ", сматра Радановић.

Теслићани који су се враћали из Добоја са протеста подршке институцијама Републике Српске нападнути су синоћ у центру федералне општине Јелах. Возила и аутобуси су прво ударани шакама, након чега су гађани предметима.
Након што је Министарство унутрашњих послова Кантона Сарајево забранило за јуче најављени протест у организацији Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ испред Суда и Тужилаштва БиХ "због неиспуњавања формалних услова и из безбједносних разлога", одржани су мирни протести на ентитетској граници у Источном Сарајеву, Добоју, Лопарама и у Херцеговини, односно Невесињу.

Грађани су на пола часа обуставили саобраћај како би исказали незадовољство забраном протеста у Сарајеву и пружили подршку предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора"Службеног гласника" Милошу Лукићу, против којих је Тужилаштво БиХ подигло оптужницу.

(Независне)