Ово је званично најкрцатији туристички град у Европи :: Semberija INFO ::

 

Ово је званично најкрцатији туристички град у Европи


Број туриста у Европи се полако, али сигурно вратио на нивое прије пандемије, али сезона није ишла тако глатко, због шумских пожара и топлотних таласа.

У другом тромјесечју 2023. број туриста у Европи био је на 95% броја из 2019. године. Генерално, индустрија туризма је узнапредовала ове године, јер су људи паузирали претходних љета, а и жељели су да одмор проведу на мору.

Додуше, у Италији су - у 20 од 27 градова - приказивана "црвена упозорења" у јулу, са рекордних 47 степени на Сицилији.

Такође, Француска, Шпанија, Италија и Хрватска су овог љета морале да евакуишу туристе због шумских пожара. Ипак, италијанске и грчке туристичке заједнице наставиле су да позивају туристе да долазе, упркос врућини и непогодама.

Посјетиоци су радо "прихватали те позиве", тако да су се многи туристички градови нашли на удару налета странаца, а прије свега Дубровник.

Истраживање агенције за изнајмљивање кућа за одмор, Холиду, наводи Дубровник као најкрцатији град у Европи, са 36 туриста на сваког становника, пише Индеx.

Нова правила, нове дестинације

Неким градовима, па и самим државама, ипак је доста туриста. Амстердам је, стога, забранио пристајање крузера у његову главну луку, а Рим ограничава приступ фонтани Треви и Шпанским степеницама.

Позната шпанска мрежа ходочасничких путева и рута, Сантиаго де Цомпостела, планира да уведе туристичку таксу, тако да ће, кажу, бити мање спонтаности и много више планирања.

Посјете неким мјестима попут куће Ане Франк у Амстердаму или Посљедњој вечери Леонарда Да Винчија у Милану, морају да се резервишу недјељама раније.

Француска је у јуну објавила планове о новој стратегији, за регулацију летњих гужви које пријете "околини, квалитету живота локалног становништва и искуствима посјетилаца".


Телеграф / Глас Српске