Додик: НС РС одбациће ово смеће од препорука :: Semberija INFO ::

 

Додик: НС РС одбациће ово смеће од препорука



БАЊАЛУКА – Милорад Додик, предсједник Републике Српске рекао је да сумњива и спекулативна пресуда наводног/фантомског суда у Стразбуру није легална, те да пресуда има за циљ да се обрачуна са конститутивношћу народа и у цјелости одбаци дијелове Дејтонског мировног споразума.

Додик је најавио да ће предложити да Народна скупштина РС усвоји одлуке који одбацују све препоруке Европског суда за људска права из Стразбура по питању пресуде у случају “Славен Ковачевић против БиХ“ те да ће тражити да Народна скупштина одбаци “ово смеће од препорука“.

“Ту су више препоруке него обавезујућа ствар. То су ствари које подривају БиХ и мислим да они нису ни свјесни да то зауставља БИХ у процесима ка ЕУ“, казао је Додик.

Он је истакао да овим потезима пропадју сви напори да се сачува Дејтон, те да се ради о дилетантским играма од стране људи који су донијелу спорну пресуду.

“Они сада креирају ново стање да наметну нешто обавезујућим. БиХ не може опстати на грађанском принципу. То није могла ни Југославија, ни Белгија сада. Ово за Српску није изненађење. Ми нисмо изненађени овим понашањем и иницираћемо сједницу Народне скупштине РС која ће се одржати у скорије вријеме. Драго ми је да су српски представници енергично одбацили овакву пресуду, која је само трајно подијелила БИХ“, навео је Додик, те додао:

“На сједници треба да се потврди да је пресуда лоша и да је група судија отишла ван оквира свог дјеловања доношењем овакве квази одлуке. Предложићу да НС РС одбаци препоруке овог суда. Ово је правно недопустива и системски разарајућа одлука. Предложићу да НС предложи органима БиХ да се одлука прогласи ништавном и то ћемо ми одмах предложити на сједници Дома народа БиХ, да се то одбаци као смеће“.

Предсједник Републике Српске такође је навео да ће покушати одбранити конститутивност народа у БИХ заједно са представницима хрватског народа.

“Предложићемо да заједно са Хрватским народним сабором израдимо концепт одбране конститутивности народа. Сад се видјело ко руши а ко брани Дејтон. Свако потезање ове приче БиХ ће још више удаљити од ЕУ“, истакао је Додик.


Независне новине