Гориво иде на 2,88 КМ: Нафтни дистрибутери најавили ново поскупљење :: Semberija INFO ::

 

Гориво иде на 2,88 КМ: Нафтни дистрибутери најавили ново поскупљење


Цијена горива ће за неколико дана бити већа за пет до осам фенинга по литру па ће тако бензин и дизел на бензинским пумпама широм Републике Српске да кошта 2,85 – 2,88 КМ.
 
Ово обесхрабрујућу информацију саопштио је Ђорђе Савић, председавајући Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске.
 
– Имајући у виду да су тренутне набавне цијене бензина 95 око 2,16, а дизела 2,18 марака, у наредних неколико дана сигурно треба очекивати нови раст цијена горива на домаћим пумпама. Када домаћи дистрибутери на ове нове рафинеријске цијене додају трошкове транспорта и ПДВ-а, те своју маржу, простом математиком долази се до тога да би гориво код нас требало да поново поскупи за пет до осам фенинга, односно да би цијена могла ићи на 2,85 марака по литру па можда и на 2,88 КМ – наводи Савић.
 
До овог поскупљења ће, како каже, готово сигурно доћи, јер “домаћи дистрибутери не могу угрозити своје пословање”. Када су у питању неке дугорочније прогнозе, врло је тешко, по ријечима Савића, правити било какве процјене.

– Показало се да глобално тржиште енергената у посљедње вријеме реагује буквално на све – истиче он.
 
На питање шта је разлог посљедњих поскупљења нафтних деривата, након дужег периода стабилизације цијена, Савић тврди како су домаћи дистрибутери “једноставно били принуђени да прате негативне глобалне нафтне трендове и усклађују са својим ценама, уграђујући своје марже, која не прелазе 25 фенинга по једном литру.”

(Српска Инфо)