У Грчкој букти највећи пожар у историји ЕУ (ВИДЕО) :: Semberija INFO ::

 

У Грчкој букти највећи пожар у историји ЕУ (ВИДЕО)


 Грчка је суочена с "највећим досад забиљеженим пожаром на подручју Европске уније", рекао је потпарол Европске комисије истакавши да 27 чланица ЕУ тренутно мобилизује готово половину заједничких ваздушних европских снага како би јој помогло.

У помоћ Грчкој послано је једанаест авиона и један хеликоптер из европске флоте. Ватрена стихија захватила је Национални парк Дадију на сјевероистоку земље. Тамо је послано и 407 ватрогасаца, рекао је потпарол ЕК, Балазс Ујвари.

Грчка је у августу други пут овог љета активирала Механизам ЕУ за цивилну заштиту, а ЕУ јој је распоредила 11 ватрогасних авиона система ресцЕУ из Хрватске, Француске, Њемачке, Шпаније, Шведске и с Кипра, хеликоптер Блацкхаwк из Чешке, 407 ватрогасаца и 62 возила из Бугарске, Кипра, Чешке, Француске, Румуније, Словачке и Србије. 


Грчки се ватрогасци већ једанаести дан боре с пожаром који хара националним парком, а познат је као станиште бројних ријетких птица грабљивица. Ватра, која се протеже фронтом од готово 10 километара, "још увијек је изван контроле", рекао је један од ватрогасних потпарола за "АФП".

Грчку су овог љета похарали бројни пожари, а власти их приписују климатским промјенама. ЕУ располаже флотом од 24 авиона и четири хеликоптера. Оформиле су је државе чланице за гашење пожара у земљама Уније и у сусједним земљама.

Европска унија ради на стварању аутономне ваздушне ескадриле који сама финансира, а чини је 12 авиона који ће бити у потпуности оперативни до 2030. године с обзиром на то да су, како је истакео Ујвари, "пожари све разорнији", наводи "Индеx".


(Независне)