Бледски стратешки форум: Процес проширења ЕУ ће добити нови изглед :: Semberija INFO ::

 

Бледски стратешки форум: Процес проширења ЕУ ће добити нови изглед


У Словенији је данас почео дводневни 18. Бледски стратешки форум, који се ове године организује под насловом "Солидарност за глобалну сигурност".

Предсједник Владе Републике Словеније Роберт Голоб на свечаном отварању подсјетио је да су почетком мјесеца Словенију погодиле највеће поплаве у историји земље у којима је у неколико сати 10.000 људи изгубило домове. Захвалио је на помоћи пруженој овој земљи, коју су пружиле Европска уније, сусједне земље, па чак и НАТО.

"Већину времена у Европи живимо под утиском да се лоше ствари дешавају далеко, у иностранству. Ово више није случај. Екстремно вријеме с којим се суочавамо је наравно локализована појава, али се дешава због глобалних догађаја. И да, климатске промјене нико од нас не може избјећи", рекао је он.

Додао је да је једина предвидљива ствар у вези с климатским промјенама јесте да неће нестати саме од себе, напомињући да се с овим проблемом може суочити само на међународном нивоу.

Истакао је да ће још један изазов за Словенију током њеног чланства у Савјету безбједности Уједињених нација бити како донијети мир Украјини.

Изразио је захвалност лидерима земаља Западног Балкана на присуству форуму. Поручио је да су се, када је у питању проширење Европске уније, многе ствари промијениле од руске инвазије на Украјину.

"У сљедећих 12 мјесеци, прилично сам сигуран да ће процес проширења добити нови изглед", позивајући лидере да наставе с реформама.

Истакао је да је потребна реформа процеса и то ће се десити или у наредних 12 мјесеци или се неће десити дуго времена.

"Словенија ће наставити бити велика подршка", рекао је он и додао да ће радити све неопходно да постане могуће да постану "чланице наше европске породице, да заузмете мјесто које вам припада".

"Ни један од ових изазова неће бити лако ријешити. Мораћемо радити јако, користити много новца, посебно за помоћ поплављеним и реконструкцију, требаће много времена, али морамо наћи храбрости и мудрости. И хоћемо да покажемо да можемо изградити бољи свијет, свијет базиран на солидарности", рекао је Голоб.

Тања Фајон, словеначка министрица вањских и европских послова, подсјетила је на недавне разорне поплаве у Словенији те да учесници форума могу пружити помоћ поплављеним. Нагласила ЈЕ да је свијету потребно заједничко дјеловање у суочавању с кризама.

"Ниједан глобални изазов не може се адекватно ријешити без глобалне акције, а ниједна глобална акција не може бити припремљена и спроведена без солидарности и компромиса", нагласила је Фајон.

Рат у Украјини и други оружани сукоби широм свијета, глобални поремећаји у снабдијевању храном и енергентима, сиромаштво и пандемија КОВИД-19 позивају на заједничко дјеловање, а према ријечима Фајон потребно је дјеловати сада.

"Ако одмах не почнемо рјешавати проблеме, наша генерација и генерације које долазе платиће велику цијену. Овај свијет ће се драматично промијенити и због природних катастрофа и оружаних сукоба", навела је она.

Фајон је као највећу потенцијалну препреку глобалној солидарности и сигурности у будућности издвојила популизам и окарактерисала га као политички метод који укључује искривљавање и кривотворење чињеница, које намјерно ствара тензије у друштвима и представља изазов за науку, здрав разум и основне вриједности.

Говорећи о сукобима у свијету она је истакла да желе видјети мировно рјешење у Украјини што прије.

На лидерском панелу који ће бити одржан данас учествоваће лидери региона, међу којима и предсједавајућа Вијећа министара Босне и Херцеговине Борјана Кришто, премијер Црне Горе Дритан Абазовић, премијер Бугарске Никола Денков, премијер Словеније Роберт Голоб, премијер Сјеверне Македоније Дмитар Ковачевски, премијер Косова Албин Курти, премијер Хрватске Андреј Планковић и премијер Албаније Еди Рама, предсједника Европског вијећа Шарл Мишел.

На маргинама дводневног Форума у Бледу биће одржани и бројни билатерални сусрети.

Bled Strategic Forum је водећа конференција у Централној и Југоисточној Европи. Одржава се сваке године крајем љета у сликовитом алпском окружењу Бледског језера у Словенији.


​АА / БХРТ