Просјечна плата покрива 51,55 одсто потрошачке корпе :: Semberija INFO ::

 

Просјечна плата покрива 51,55 одсто потрошачке корпе


Синдикална потрошачка корпа за јул износи 2.479 КМ и просјечна плата је покрива са 51,55 одсто, саопштено је данас из Савеза синдиката Републике Српске.

Синдикална потрошачка корпа садржи трошкове за прехрану, становање и комуналне услуге, текуће одржавање домаћинства, одјећу и обућу, хигијену и његу здравља, превоз, образовање и културу.

Породице у Републици Српској су највише новца трошиле на прехрану 1.121 КМ, за становање и комуналне услуге 617 КМ, за превоз 225 КМ, те за текуће одржавање домаћинства 135 КМ. Набавка обуће и одјеће у јулу мјесецу коштала је 184 КМ.

Просјечна нето плата у Републици Српској исплаћена у јулу износи 1.278 КМ и мања је за шест КМ у односу на просјечну нето плату исплаћену у јуну мјесецу 2023. године.

Највећа просјечна плата у Републици Српској у јулу исплаћена је у области финансијских дјелатности и дјелатности осигурања и износи 1.724 КМ, а најнижу просјечну исплаћену плату добили су радници у области саобраћаја и складиштења у износу од 961 КМ.

Ниске просјечне плате у јулу примили су радници запослени у грађевинарству 971 КМ, те дјелатности пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерство и угоститељство 1.009 КМ, наведено је у саопштењу Савеза синдиката.

(РТРС)