Мађарска забрањује увоз украјинског жита :: Semberija INFO ::

 

Мађарска забрањује увоз украјинског жита


Foto - Pixabay

Презасићеност јефтиним украјинским производима прошле године била је посљедњи у низу шокова који су погодили локалне мађарске пољопривреднике

"Да би заштитила мађарске пољопривреднике, влада ће забранити увоз украјинског жита у Мађарску од 16. септембра, а то ће, ако буде потребно, бити једнострана суверена одлука", изјавио је министар пољопривреде Иштван Нађ.

"Уколико Европска унија не успе да продужи забрану увоза украјинских житарица у Европу пре истека мере 15. септембра, Мађарска ће забранити 24 производа на које је првобитно утицала мера ЕУ, а не четири која су тренутно забрањена", рекао је Нађ на фестивалу Транзит у Тихани, у западној Мађарској, а преноси агенција МТИ.

Презасићеност јефтиним украјинским производима прошле године била је посљедњи у низу шокова који су погодили локалне пољопривреднике, укључујући пандемију, сушу, рат и његове посљедице, истакао је министар.

Додао је да, иако се очекује да ће берба кукуруза бити рекордна, трговину и даље мучи јефтина конкуренција.

Према његовим ријечима, пољопривреда је један од сектора који је добио тражена средства ЕУ, пружајући одређену сигурност пољопривредницима у наредних седам година.


Независне новине