Цар бомба – најмоћније оружје у историји човечанства :: Semberija INFO ::

 

Цар бомба – најмоћније оружје у историји човечанства


АН602, позната и као Цар бомба, је термонуклеарна ваздушна бомба која је створена у СССР-у у периоду од 1956. до 1961. године од стране групе нуклеарних физичара. Била је најмоћније оружје икада створено и тестирано.

Средином 1950-их, Сједињене Државе су имале супериорност над СССР-ом у нуклеарном оружју. Такође није било ефикасних средстава за испоруку нуклеарног оружја Сједињеним Државама. СССР није имао реалну могућност узвратног нуклеарног удара на Сједињене Државе.

Развој нових дизајна нуклеарне и термонуклеарне муниције захтева тестирање, које потврђује оперативност уређаја, његову безбедност у ванредним ситуацијама и процењено ослобађање енергије током експлозије.

За лансирање бомбе, тим који је предводио Александар Надашкевич развио је модификовану верзију бомбардера Ту-95 - Ту-95В, друго име - Ту-95-202. Овај авион је направљен у једном примерку. Летелица је такође била прекривена специјалном белом рефлектујућом бојом.

Тестови бомби су обављени 30. октобра 1961. године на Државном полигону бр. 6 Министарства одбране СССР-а, који се налази на Новој Земљи.

Два сата и три минута након полетања на висини од 11,5 километара изнад нивоа мете, бомба је бачена, након чега се спустила помоћу главног падобрана површине 1600 метара квадратних. Бомба је детонирана барометријским фитиљем 189 секунди након што је бачена у 11:33 по московском времену на надморској висини од 4200 метара.

Ударни талас је сустигао авион-носач на удаљености од 115 км, ефекат ударног таласа од експлозије осетио се у виду вибрације и није утицао на режим лета авиона. Након слетања, на трупу је уочено неколико тачака од удара експлозије.



Експлозија АН602 према класификацији нуклеарних експлозија била је нуклеарна експлозија екстра велике снаге. Бљесак је био видљив на удаљености већој од 1000 километара, примећен је у Норвешкој, Гренланду и Аљасци. Облак печурке од експлозије подигао се на висину од 67 километара, облик „шешира” је двостепен, пречник горњег слоја је процењен на 95 километара, доњег 70, облак је био примећено 800 километара од места експлозије. Експлозијски талас је прошао кроз земљину кору и три пута обишао свет. Звучни талас изазван експлозијом стигао је до острва Диксон на удаљености од око 800 километара. Јонизација атмосфере изазвала је радио сметње чак и стотинама километара од места испитивања у трајању од око 40 минута.

Стварање и тестирање супербомбе имали су велики политички значај. Совјетски Савез је показао свој потенцијал у стварању нуклеарног арсенала неограничене снаге, у то време најмоћније термонуклеарно пуњење које су тестирале Сједињене Државе било је 15 мегатона. САД нису повећале снагу термонуклеарних тестова након тестирања АН602 од стране Совјетског Савеза, а 1963. године у Москви је потписан Уговор о забрани тестирања нуклеарног оружја у атмосфери, свемиру и под водом.

Далека последица била је повећана радиоактивност акумулирана у глечерима Нове земље. Према експедицији из 2015. године, због нуклеарних тестова глечери Нове земље су 65–130 пута радиоактивнији од позадине у суседним областима, укључујући и тестове мајка Кузкина.

Тестови АН602 јасно су показали да Совјетски Савез поседује оружје за масовно уништење неограничене снаге. Научни резултат је експериментална провера принципа прорачуна и пројектовања термонуклеарних наелектрисања вишестепеног типа.

Цар Бомба је најмоћнија експлозивна направа икада направљена у историји човечанства. Бомба је уврштена у Гинисову књигу рекорда као најмоћнији термонуклеарни уређај који је прошао тест.


Политика