Смолућа - друга најзначајнија хуманитарна операција Војске Републике Српске :: Semberija INFO ::

 

Смолућа - друга најзначајнија хуманитарна операција Војске Републике Српске


Некадашњи припадници јединица Војске и Полиције Републике Српске које су пробиле коридор до Смолуће, окупили су се данас на Пањику изнад Прибоја, поводом 31 године од пробоја тог коридора.

Некадашњи војни командант Смолуће генерал Будимир Гаврић изјавио је да је војна акција "Смолућа" друга најзначајнија хуманитарна операција Војске Републике Српске.

- Изведена је једном бриљантном операцијом да би се спасило око 7.600 цивила који су били у окружењу у Смолући. Акција је изведена без великих губитака на нашој страни - рекао је Гаврић.

Предсједник Удружења ветерана "Гарда Пантери" Петар Цвијетиновић рекао је да су се окупили на Пањику код споменика гардистима и команданту "Гарде Пантери" како би симболично обиљежили 31 годину од пробоја коридора до Смолуће.

Он је навео да је данас први пут свештеник служио парастос за 16 бораца погинулих у пробоју, додајући да је ово урађено на иницијативу породица погинулих.

Цвијетиновић је рекао да је данас на Пањику било много омладине, те да је договорено да ово обиљежавање пррерасте у традицију.

Крајем августа 1992. године у операцији Војске Републике Српске ослобођено је више од 7.000 становника Смолуће, Потпећи и Тиње, који су били у окружењу непријатељских муслиманских паравојних формација.

Српски становници ових села, који су четири мјесеца били без хране, воде и струје, извучени су на слободну територију.

У операцији ослобађања коју је водио Источно-босански корпус Војске Републике Српске, између осталих, учествовале су бијељинска лака пјешадијска бригада - Гарда "Пантери" и Прва озренска бригада.

Тродневна акција почела је 26. августа 1992. године, а учествовало је више од 450 војника.


РТРС