"ОВНОВИЈАДА" НА ВУЧЈОЈ ПЛАНИНИ КОД ТЕСЛИЋА :: Semberija INFO ::

 

"ОВНОВИЈАДА" НА ВУЧЈОЈ ПЛАНИНИ КОД ТЕСЛИЋА



На Вучјој планини код Теслића одржана је 26. традиционална привредно-туристичка манифестација „Овновијада“.
Наведени догађај је одржан у организацији Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине  Теслић под покровитељством начелника  локалне заједнице Милана Милићевића, који је и отворио манифестацију.

„Општина Теслић помаже Вучију планину улагањем у инфраструктуру, прије свега у водоводну мрежу и путеве, а дала је и свој допринос у изградњи цркве“, рекао је Миличевић.



На манифестацији је, поред начелника Миличевића и руководећих људи општине Теслић, био присутан и Желимир Нешковић, делегат из реда српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Нешковић је изразио захвалност начелнику Миличевићу на позиву и истакао његов велики  допринос у обнови наведене манифестације, која је постојала и прије Одбрамбено-отаџбинског рата и која има велики значај за Теслић и Вучију планину.

„Као делегат из реда српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ сам подржао активности људи који живе у региону, односно у Србији, а отишли су с подручја општине Теслић и редовно долазе и улажу своја средства у Вучју планину и општину Теслић. То могу повезати са општином Лопаре из које ја долазим гдје је одлично организована мајевичка дијаспора, која такође даје велики допринос развоју локалне заједнице“, навео је Нешковић.





Већина становништва  са Вучије планине је након потписивања Дејтонског споразума отишла да живи и ради у Војводину.
Посјетиоци из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Црне Горе и других земаља од 26. августа су имали прилику да гледају традиционалне спортске дисциплине, културни програм, изложбе рукотворина, као и да дегустирају  домаће производе са подручја које гравитира  општини Теслић.



У склопу манифестације, поред забавног и такмичарског дијела, у настојању да се оживи сточарска производња ових крајева  организована  је изложба оваца и сира, а најбоље оцијењеним  излагачима  и произвођачима уручене су  награде.

На самом крају манифестације су одржане борбе овнова за које је традиционално владало  велико интересовање публике.