У паду хеликоптера погинула три, повријеђено 20 америчких маринаца :: Semberija INFO ::

 

У паду хеликоптера погинула три, повријеђено 20 америчких маринаца


СИДНЕЈ- Три америчка маринаца су погинула, а око двадесет је повријеђено када се њихова летјелица срушила код обале аустралијске Сјеверне Територије током вјежбе, саопштили су званичници.


Амерички марински копрус објавио је да  се морнарички хеликоптер МВ-22Б оспреј, са нагибним ротором, превозио 23 припадника војске САД када се срушио током рутинске вјежбе око 9.30 часова по локалном времену.

-Потврђено је да је троје преминуло, док је петоро превезено у Краљевску болницу у Дарвину у тешком стању - навео је портпарол у саопштењу, пренио је АП.

Око 150 америчких маринаца стационирано је у Дарвину и учествују у војним вјежбама заједно са војницаима из Аустралије и Филипина.

Морнарички хеликоптер В-22 Оспреј срушио се у океан 60-ак километара од обале, код аустралијског града Дарвина.

-Пет маринаца је већ у болници у Дарвину, а остали су остали на острву Мелвил. Додатно полицијско и војно особље је распоређено на острву Мелвил да подржи операцију - изјавио је полицијски комесар Мајкл Марфи, преноси Еј-Би-Си Њуз.

Премијер Аустралије Ентони Албанезе рекао је да жали због несреће и да је његова влада фокусирана на пружање подршке, преноси Ројтерс.

Албанезе је на конференцији за медије одбио да изнесе детаље о паду летјелице и току спасилачке акције, али је потврдио да се несрећа догодила током војне вјежбе код острва Мелвил, сјеверно од Дарвина.

-Наш фокус као владе и министарства одбране је да се побринемо да пружимо помоћ у овом тешком тренутку - рекао је Албанезе. Министарство одбране Аустралије саопштило је да се инцидент са летјелицом у којој су се налазили припадници америчке војске догодио током вјежбе изнад области познате као Сјеверна територија.

Додаје се да, према првим информацијама, у летјелици није било припадника аустралијских оружаних снага.

Министарство одбране САД је саопштило да је упознато са информацијама о паду хеликоптера, али да у овом тренутку не може да пружи никакву подршку.

Четири аустралијска војника погинула су прошлог мјесеца током велике америчко-аустралијске војне вјежбе када се аустралијски војни хеликоптер срушио у океан код обале Квинсленда.


​Танјуг / Глас Српске