Уложити максимум у пољопривреду - порука с отварања 50. Сајма шљиве :: Semberija INFO ::

 

Уложити максимум у пољопривреду - порука с отварања 50. Сајма шљиве


Производња хране је стратешко питање којем се држава мора посветити. Плава љепотица - шљива, дефинитивно има потенцијала.

Минутом шутње и учењем Фатихе у знак одавања почасти жртвама монструозног злочина који се 11. августа догодио у Градачцу, отворен је јубиларни, 50. Међународни сајам пољопривреде и прехрамбене индустрије - Сајам шљиве.

Уз добродошлицу званицама, излагачима и посјетиоцима на најстарију сајамску манифестацију у БиХ, директор Туристичке заједнице Градачца, Енсар Мешановић, истакао је како су иза нас 53 године и 50 манифестација које окупљају излагаче из сектора пољопривреде, прехрамбене индустрије и пољопривредне механизације.

"Важно је истаћи да је Градачачки сајам поред привредне и туристичка манифестација, препознатљив по стручном, научном савјетовању на што смо поносни јер је улога струке од великог значаја за сајам", рекао је Мешановић на отварању, подсјетивши да се истовремено одржава и подсајамска активност 6. сајам пчеларства.

Церемонија у сјени трагедије

Церемонија јубилеја одржава се нажалост у сјени немилог догађаја, нагласио је Едис Дервишагић, градоначелник Градачца, који је овом приликом изразио саучешће породицама и позвао надлежне да подузму све како се овакви догађају више не би дешавали. Он је истакао и како Сајам шљиве сваке године у најљепшем озрачју даје шансу за развоју пољопривреде и индустрије како на овом подручју тако и шире. Позвао је на вођење адекватне политике у циљу подршке произвођачима.

Излагачи спремно дочекали прве посјетиоце

 "Вјерујемо како можемо више и квалитетније радити, производити, извозити и стварати више радних мјеста, него што смо до данас чинили. Ми у Градачцу своју шансу видимо у ресурсима којима наш град неупитно располаже. Уз привредне ресурсе наша шанса су креативни, иновативни и вриједни људи", рекао је Дервишагић додавши како се морају стварати предуслови за свеукупни напредак грађана.

Као једна од најзначајнијих манифестација како у Тузланском кантону, тако и Босни и Херцеговини, према ријечима министра пољопривреде, водопривреде и шумарства ТК, Федахије Ахметовића, он је мјесто богате понуде и потражње, прилика за бројне пословне контакте, промоције нових производа и технолошких достигнућа.

"Сајам је све ове године постојања био је, а надам се да ће и остати, учионица за нова сазнања и нове презентације научних и стручних искустава у области пољопривреде и прехрамбене индустрије", истакао је Ахметовић.

Нужно улагати у домаћу пољопривреду

Осврнуо се и на посљедице климатских промјена, нагласивши да се плаши како ћемо се, ако се наука и струка не укључе и не понуде адекватна рјешења, врло брзо сусрести с недостатком довољних количина хране. Честе појаве суша доводе до озбиљних смањења приноса у биљној производњи, као и дугорочне падавине које значајно утичу на принос и квалитет производа.

"Влада ТК и ресорно министарство је за 2023. планирало око 13 милиона КМ за подршку у пољопривредној производњи. Од тога за производњу шљиве 1,6 милиона КМ, од највише ових потицаја остваре произвођачи из Градачца 1,2 милиона марака и на томе им честитам", рекао је кантонални министар.

Производња хране као стратешко питање

Посебну захвалу грађанима, у име излагача на сајму, истакао је Шевал Суљкановић, извршни директор за економска питања компаније "Бимал" Брчко, за њихову гостопримљивост с којом дочекују привреднике и госте.

"Велику заслугу за сајам првенствено носи плава љепотица, шљива. Она је разлог да он 1969. настане, захваљујући томе што је те године био велики род. Она је заслужна што се сваке године састају привредници са стручним и научним радницима, стичу нова искуства и праве нове иницијативе", јасан је био Суљкановић.

Дефицит јасно показује да је неопходно мијењати досадашње политике

Производња хране је стратешко питање којем се држава мора посветити. Анализе показују да је за првих шест мјесеци укупна вањскотрговинска размјена износила 2,6 милијарди КМ, извезли смо укупно 511 милиона, а увезли смо 2,2 милијарде марака. Дефицит јасно показује да је неопходно мијењати досадашње политике.

"Морамо се посветити јачању производних капацитета наших привредника, и да ту развијамо и да не будемо у толикој мјери овисни о увозу хране. Ми нисмо држава која има софистициране индустрије, али барем можемо дати максимум кад је у питању пољопривреда. Овај сектор се мора цијенити и у њега улагати", поручио је Нихад Бајрамовић, генерални секретар ВТК БиХ.

Додао је како је проблем што капацитетима код куће не можемо задовољити своје потребе. Но, шљива је нешто што је препознатљиво у овом дијелу БиХ и како каже то је само једна грана која има потенцијала.

Инвестирање у науку

А да би имали нешто на својим столовима, неопходно је и знање агронома, подцртао је проф. др Мухамед Брка, декан Пољопривредно-прехрамбеног факултета УНСА, нагласивши како је знање све важнији ресурс у овом друштву.

Поред осталог истакао је и како се наука суочава са новим изазовима јер дигитализација мијења начин на који се знање производи, организира, и прије свега прихвата. Њено присуство на сајмовима игра кључну улогу у промовирању иновација, размијене идеја, умрежавању и едукацији доприносећи развоју.

Влада ФБиХ намијенила значајна средства за инвестиције

Подсјетио је и како су три пандемијске године показале у кога се можемо поуздати, да нам у кризним временима, може осигурати довољне количине квалитетне хране. То, како је казао, сигурно није међународна пољопривредна индустрија, већ домаћа породична газдинства.

"Ми ћемо све учинити да наши произвођачи и прерађивачи буду на највишем технолошком нивоу уз примјену најновијих производних метода. Овдје се долази до ријечи наука, улагање у науку није трошак, већ инвестиција у будућност", поручио је Брка.

Влада ФБиХ опредијељена за подршку 

Као неко ко је више од 10 година био излагач, а данас у улози ресорног федералног министра, Кемал Хрњић, је нагласио како се осјећа као домаћин и посвједочио о приликама које пружа овај сајам.

"Производња хране у БиХ је императив и мора бити на првом мјесту. Влада ФБиХ је опредијељена да подржи сектор, а о томе говоре и наши буџети. Могу потврдити да смо по одјелу руралног развоја, од 5. августа, до сада добили 3048 захтјева за улагање, и вјерујемо да ћемо свих 34 хиљаде марака упутити произвођачима који су инвестирали у своје производње" рекао је Хрњић.

Званичници у обиласку штандова

Са жељом да се трагедија која је недавно задесила овај град више никада не понови и да ће Градачац у наредна четири дана, бити у центру пажње по једном позитивном догађају, сајамску манифестацију је прогласио отвореном премијер Федерације БиХ, Нермин Никшић.

"Посебно је важно напоменути да више од 300 излагача сигурно нису овдје зато што им прошлости није било добро, отворено срце грађана довело је до тога да је ово јубиларно 50. издање, људи се враћају у Градачац. Искрено се надам да ће доживјети још пуно округлих годишњица јер оно што је традиција треба да опстаје и остаје за покољења", поручио је Никшић.

Бивши предсједник Републике Хрватске и доказани пријатељ овог сајма, алии Босне и Херцеговине, Стјепан Месић, је заједно са Мешановићем уручио посебна признања за допринос Сајму шљиве, а добили су их: Град Градачац, ППФ УНСА, Лацталис БХ, Влада КС (Министарство привреде), Влада ТК (министарства привреде и трговине), ВТК БиХ, Влада ФБиХ (ФМПВШ).

Након одржаних говора домаћина и уважених гостију, званично је отворен сајам пресијецањем врпце на улазу у Спортску дворану "Скендерија", гдје се манифестација одржава.

Сајам ће трајати до 26. августа. Подсјетимо, цијене улазница за посјетиоце су 3 КМ, а за организиране групе и пензионере 1 КМ.

(Агроклуб)