Спајић ће у петак презентовати изглед нове Владе Црне Горе :: Semberija INFO ::

 

Спајић ће у петак презентовати изглед нове Владе Црне Горе


Мандатар за састав нове црногорске владе Милојко Спајић презентоваће у петак клубу посланика Покрета Европа сад како би требала изгледати нова влада те земље.

Мањинске странке у Црној Гори, Бошњачка странка (БС) и Албански форум саопштиле су да ће бити дио нове владе коју покушава саставити мандатар Спајић.

Главни одбор Бошњачке странке на синоћ одржаној сједници једногласно је донио одлуку о уласку у Владу Црне Горе, наведено је у саопштењу те странке. Додали су да је Спајић прихватио програмска начела БС, на којима ће почивати рад будуће владе.

Према неслужбеним информацијама, БС је понуђено мјесто потпредсједника владе, затим ресори промета, енергетике, дијаспоре, пољопривреде, преноси Бета.

Такође, дио будуће владе биће и Албански форум, саопштио је Ник Гјелосхај који је казао да ће Албански форум у влади преузети одговорност потпредсједника владе за капиталне инвестиције и министра јавне управе.

"Албански форум је успио током преговора испунити свој програм по коме ћемо имати децентрализацију, а кладионице ц́е до потпуног затварања бити стављене у потпуно другачији систем од онога што јесу и осигураћемо старачке пензије за све грађане", рекао је Гјелосхај.

Коалиција "За будућност Црне Горе" за сада није у игри када је у питању формирање 44. владе те земље, преноси Радиотелевизија Црне Горе.

На парламентарним изборима одржаним 11. јуна, Покрет Европа сад освојио је 24 мандата, коалиција окупљена око ДПС-а 21 мандат, коалиција За будућност Црне Горе 13 мандата, коалиција Демократа и УРЕ 11 мандата, Бошњачка странка 6 мандата, СНП и Албански форум по два мандата, док су по један мандат освојили Хрватска грађанска иницијатива и Албанска коалиција.

Предсједник Црне Горе Јаков Милатовић 10. августа предложио је Спајића за мандатара. Рок за састав нове Владе је 90 дана.


Фена / БХРТ