Трамп: Кампања поквареног Бајдена :: Semberija INFO ::

 

Трамп: Кампања поквареног Бајдена


Бивши амерички предсједник Доналд Трамп изјавио да планира да се преда у четвртак суду у држави Џорџија како би се суочио са оптужбама за мијешање у изборе 2020. године.

Судија у Атланти који води случај против милијардера одредио је кауцију од 200.000 долара. Према одлуци, Трамп може да остане на слободи до суђења под условом да не покуша да пријети свједоцима и саучесницима.

Трамп треба да се појави у Џорџији до 25. августа. Бивши предсједник САД негира 13 оптужби, између осталог за рекетирање и лажне изјаве.

На својој друштвеној мрежи Истина, Трамп је објавио да ће отићи у четвртак у Атланту, у Џорџији, како би га "ухапсила Фани Вилис", коју је назвао "окружном тужитељком коју контролише радикална љевица".

"Она је водила кампању и наставља да води кампању и прикупља новац за овај лов на вјештице. Ово се све ради у строгој координацији са Одјељењем правде поквареног Џозефа Бајдена", навео је он.

Трамп је сугерисао да услови кауције указују да је тужитељка сигурно мислила да би могао да покуша да побјегне из САД.

"Да ли бих могао да користим мој веома 'потцијењени' авион са златним натписом ТРАМП да га сви виде", написао је саркастично.

"Вјероватно не, било би ми много боље да путујем редовним летом сигуран сам да ме нико не би препознао!"
Вилисова је затражила од судије да за 5. септембар закаже саслушање на којем се оптуженом формално чита оптужница, а он се потом изјашњава о кривици. Предложила је да суђење почне у марту.

Испред суда су постављене барикаде уочи очекиваног Трамповог појављивања ове недјеље.

Трамп је прошле недјеље, заједно са групом сарадника, оптужен за покушај да поткопи вољу бирача у Џорџији мијешањем у резултате избора у држави након што је изгубио од кандидата Демократске странке Џозефа Бајдена 2020.

Снимљен је наводни телефонски позив Трампа како врши притисак на републиканског државног секретара Џорџије Бреда Рафенспергера да "пронађе још 11.780 гласова" током пребројавања гласачких листића.

Он се суочава са десетинама кривичних пријава и биће му суђено неколико пута у наредних 18 мјесеци, а упоредо с тим води кампању да поново буде изабран за предсједника САД на изборима 2024. године.

Осим оптужбе за мијешање у изборе у Џорџији, оптужен је и на Флориди за незаконито држање повјерљивих докумената на његовом имању и одбијање да их врати када му је то затражено.

Трећа оптужница је подигнута овог мјесеца у Вашингтону, гдје га тужиоци терете да је у више наврата износио лажну тврдњу да је побиједио на посљедњим предсједничким изборима.

Више пута је разне оптужбе против њега описао као политички "лов на вјештице".

Упркос свим овим правним проблемима, Трамп је и даље највећи фаворит међу бирачима наклоњеним Републиканској странци, показују анкете.

(Независне)