Странцима издато дупло више радних дозвола у Српској :: Semberija INFO ::

 

Странцима издато дупло више радних дозвола у Српској


За првих шест мјесеци ове године у Српској је издато 1.236 радних дозвола за странце. Дупло више него у истом периоду лани, када је тај број био 593.

Показују то подаци Завода за запошљавање РС, који издаје радне дозволе послодавцима ради запошљавања странаца и лица без држављанства.
 
Дозволе се издају за занимања којих нема на евиденцији Завода или се за њих траже посебна знања и вјештине.
 
Годишња квота за издавање радних дозола у Српској и ове и прошле године износи 1.400, од чега 1.000 нових и 400 продужених радних дозвола.
 
– Са 30. јуном издато је 1.236 радних дозвола, од чега у квоту улази 907 радних дозвола. Од укупног броја издатих радних дозвола које улазе у квоту, 782 су нове и 125 продужене ране дозволе. Највише радних дозвола издато је држављанима Турске, Србије и Бангладеша – кажу из Завода за Српскаинфо.

За првих шест мјесеци 2022. године у Српској су издате 593 радне дозволе страним држављанима, од чега за ново запошљавање 374 и 219 продужених радних дозвола.

Према дјелатностима, највише радних дозвола је издато у области грађевинарства, умјетности, забаве и рекреације, прерађивачке индустрије, трговине на велико и мало, те услужних дјелатности.
 
Према Закону о запошљавању страних држављана и лица без држављанства РС, захтјев за издавање радне дозволе подноси послодавац према сједишту у надлежној филијали Завода. Поступак траје 15 дана.
 
Годишњу квоту радних дозвола за запошљавање страних држављана и лица без држављанства за Републику Српску утврђује Завод за запошљавање РС уз сагласност Владе РС. Квота радних дозвола потом се упућује Агенцији за рад и запошљавање БиХ, да би Савјет министара донио коначну одлуку о квоти радних дозвола у БиХ.

(Српска Инфо)