Почело такмичење у лежању у Црној Гори: Побједника чека новчана награда :: Semberija INFO ::

 

Почело такмичење у лежању у Црној Гори: Побједника чека новчана награда


У црногорском Етно-селу Брезна, које се налази између Никшића и Плужина, данас је почело традиционално такмичење у излежавању.

На дванаестом окупљању учествује рекордан број такмичара до сада - 21. Међу учесницима је и побједница из 2021. године Подгоричанка Дубравка Алексић, која држи рекорд у лежању од 117 сати.

Наградни фонд у односу на претходне године је увећан и такмичара који најдуже буде лежао чека награда од 1.000 евра, јавља Анадолија.

Правила су таква да је учесницима забрањено да устају, но дозвољено је спавање, читање књига, храна и пиће. На сваких осам сати, такмичарима је дозвољено да оду у тоалет.

Ово је такмичење по којем је Црна Гора јединствена у Европи, а посебно је занимљиво због прихваћеног стереотипа о овој нацији да су лијени.

Од самог почетка такмичења, учесници уживају у природи у Брезни. Неки су већ на почетку кренули да спавају, док други одмарају у хладовини и читају књиге.

Један од учесника је Димитрије, који каже да се нада награди од 1.000 евра.

"Надам се побједи, награда је изазовна. То је и кључни разлог што сам се пријавио. Али, имати и пар дана мира, то је немјерљиво. Колико год да траје, не размишља се ових дана о ничему. У овом пребрзом животу у којем живимо, сваки сат, а не дан, је превелики да посветимо себи. Ово је најбољи моменат да се 24 сата посветимо само себи", каже Димитрије.

Побједу очекује и такмичарка Ана, а рекла је да ће вријеме проводити уз читање књига и телефон.

"Задовољна сам, лијепо смо угошћени од стране домаћина. Надам се да ће тако остати до краја и да ћу се изборити за побједу", истиче Ана.

Организатор такмичења и власник Етно-села Брезна Мићо Благојевић, у изјави за АА истиче да су на идеју о организацији оваквог такмичења дошли прије 12 година, баш због тог мита да су Црногорци лијени.

"На овај начин је цијели свијет чуо за нас. Данас имамо рекордан број такмичара. Ту су бивши побједници, свјетска рекордерка у лежању Дубравка Алексић. Имамо данас и бившу побједницу Милку Додеровић која је издржала 52 сата без икаквог устајања и одласка у тоалет. Мислим да ће такмичење бити занимљиво и награда је повећана, тако да ће моћи да уживају", казао је Благојевић.

(Танјуг)