Упозорење за туристе: Отровна врста риба виђена на више локација у Јадрану :: Semberija INFO ::

 

Упозорење за туристе: Отровна врста риба виђена на више локација у Јадрану


Хрватски Институт за океанографију и рибарство упозорио је на појаву све већег броја отровне рибе познате као ватрењача и додао да је та врста ове године забиљежена неколико пута на подручју јужног Јадрана.

"Позната као ватрењача, риба лав или риба паун, Птероис милес је инвазивна индо-пацифичка врста која се истиче по штетности за локалне екосистеме, а озлоглашена је због своје исхране аутохтоним рибљим врстама и брзог ширења на колонизованим подручјима Средоземља", наведено је у објави Института.

Истакнуто је да су све бодље на тијелу те рибе отровне и да се код убода јавља изузетно јак бол, па су могући и озбиљнији симптоми и у случају убода препоручује се одлазак код љекара.

"Срећом, као што је случај и код осталих јадранских риба с отровним бодљама, отров је термолабилан, што значи да се може неутрализовати топлотом и то најбоље утапајући убодено мјесто непосредно након убода у воду температуре 40 до 45 степени 30 до 90 минута, уз опрез да не дође до опекотина", напомиње се у саопштењу, преноси б92.

Из Института додају да је ова врста први пут забиљежена у Јадранском мору 2019. године, а најсјеверније мјесто на ком је пронађена било је код Виса 2021. године.

(Б92)