Кина до краја године постаје водећи свјетски извозник аутомобила :: Semberija INFO ::

 

Кина до краја године постаје водећи свјетски извозник аутомобила


ПЕКИНГ- Кина је на путу да претекне Јапан и постане највећи свјетски извозник аутомобила до краја ове године, наводи се у најновијем извјештају агенције за кредитни рејтинг Мудис аналитикс.

 У извјештају се наглашава да је Кина 2021. године престигла Јужну Кореју, а 2022. године Њемачку по броју извезених аутомобила, поставши други највећи извозник на свијету, а сада има добре изгледе да престигне и Јапан.

Кина је у другом кварталу, од априла до јуна, мјесечно произвела 70.000 аутомобила мање него Јапан, чиме је значајно смањила заостатак у одосу на исти квартал прошле године, када је мањак био преко 170.000 произведених возила мјесечно.

Ако се настави овај тренд, Кина ће до краја године престићи Јапан и постати највећи свјетски извозник аутомобила, тврди Мудис аналитикс.

У првој половини 2023. године, кинески приходи од извоза електричних возила (ЕВ) су се удвостручили у односу на исти период прошле године, а Кина има и конкурентску предност у производњи литијум-јонских батерија.

Кина производи више од половине светских залиха литијума, а у овој земљи се истровремено налази више од половине глобалних капацитета за прераду овог метала.

 "Брзина којом је Кина прихватила нове технологије у ауто-индустрији је без преседана", закључује се у извјештају.


Танјуг / Глас Српске