У Црну Гору највише инвестирају Руси, потом Срби :: Semberija INFO ::

 

У Црну Гору највише инвестирају Руси, потом Срби


Највећи страни инвеститори у Црној Гори у првих пет мјесеци били су руски држављани који су инвестирали 52,5 милиона евра, а други по вриједности инвеститори су грађани и предузећа из Србије који су уложили 48 милиона евра.

Највише новца Руси су уложили у куповину некретнина 28,9 милиона евра, у предузећа и банке у Црној Гори 12,3 милиона евра, а у интеркомпанијски дуг - позајмице својим предузећима у Црној Гори 13,2 милиона евра, подаци су Централне банке Црне Горе.

Црна Гора је за период јануар-јун издала 21.500 радних дозвола странцима, од чега се на држављане Русије односи 7.412 или 34,3 одсто укупног броја.

Грађани и предузећа из Србије такође су највише инвестирали у куповину некретнина 26,1 милион евра, 10,5 милиона евра у позајмице својим фирмама у Црној Гори и 8,2 милиона инвестиционих улагања у предузећа и банке регистроване у Црној Гори.

На трећем мјесту налазе се инвеститори из Швајцарске који су за ових пет мјесеци у Црну Гору инвестирали 39 милиона евра, слиједе грађани и фирме из Турске са улагањем од 32,1 милион евра, па Њемачка са 28,3 милиона евра.

(РТРС)