Грађани у Српској поново купују нове некретнине :: Semberija INFO ::

 

Грађани у Српској поново купују нове некретнине


Број продатих завршених нових станова у Републици Српској у другом тромјесечју ове године већи је у односу на друго тромјесечје прошле године за 10,9 одсто.

Показују ово подаци Републичког завода за статистику, који истовремено откривају да је у односу на цијелу прошлу годину продаја ипак мања, и то за 3,7 одсто.

Корисна површина продатих нових станова у другом тромјесечју 2023. године у односу на друго тромјесечје 2022. године већа је за 22,4% и у односу на просјечну корисну површину у 2022. години за 0,9%.

Просјечна цијена продатих нових станова у другом тромјесечју ове године у односу на друго тромјесечје 2022. године виша је за 1%, а у односу на просјечну цијену продатих нових станова у 2022. години за 4,9%.

Како је за "Независне новине" рекао Драган Милановић, директор Агенције за некретнине "Ремаx" из Бањалуке, грађани су прошле године мање куповали станове из више различитих фактора, међутим, ове године дошло је до стабилизације ситуације, па су се људи вратили куповини.

"Када је ријеч о прошлој године у неколико случајева смо имали раст цијена, како у првом тако и у другом кварталу 2022. Цијене су расле неколико пута због поскупљења грађевинског материјала и повећања инфлације те због свих улазних параметара које инвеститори имају", рекао је Милановић.

Како истиче, очекује се да се до краја године ситуација додатно стабилизујте да у том период буде више куповине у односу на прошлу годину.

Како каже, сваке године се у првој половини године више станова прода него у другој.

"Већ пред крај године људи који су имали потребу за куповином станова су исте и купили и првој фази смо имали смањење, али сад је већ ситуација знатно боља", рекао је Милановић.

Када је ријеч о староградњи, истиче да ј цијене индивидуална и зависи од више фактора.

Коментаришући да ли је цијена староградње мања када је поредимо са прошлом годином, Милановић наводи да до нижих цијена староградње није дошло, већ је цијена старих станова пратила поскупљење.

"Генерално гледано, није дошло до појефтињења староградње, чак је пратила поскупљење. Није нормално да цијена новоградње буде 4.000 КМ, цијена староградње 1.500 КМ, расла је, наравно, али не толико као код нових станова", наводи Милановић.

Он истиче да је, све у свему, када гледамо текућу годину, ситуација стабилна, није било ни поскупљења, али ни појефтињења.

"Независне новине" су прошле године у више наврата писале о стагнацији продаје нових станова, а ситуација је била тешка током читаве године.

Тако је увидом у регистар некретнина у Бањалуци утврђено да је у лањском септембру продато само 19 станова, док је у 2021. у истом периоду тај број износио 140.

У августу прошле године продато је 47 станова, док је у истом мјесецу 2021. тај број износио 132. Разлика је била очигледна и у јулу, у којем је у 2022. години пазарено свега 68, а у истом периоду годину дана раније 113 станова.

Наши саговорници су тада потврдили да су се станови тада све мање куповали, те да су у току прошле године људи више били заинтересовани за земљиште у околини града, било да је грађевинско или пољопривредно.

Према подацима из купопродајних уговора и упитника, а који су били предмет уписа права власништва у подручним јединицама и подручним канцеларијама Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП), цијена најскупљег стана у Републици Српској у првој половини ове године износила је 360.789 КМ.

Површина стана износи 109 метара квадратних и налази се у објекту изграђеном 2022. године. Уз стан су прометовани и помоћна просторија (кровна тераса) и гаража, при чему укупна остварена цијена у уговору износи 467.414 КМ.
 
Веће произвођачке цијене

Произвођачке цијене у станоградњи у Републици Српској у другом тромјесечју 2023. године у поређењу са првим тромјесечјем 2023. године више су за 0,5%.

Посматрано према врсти грађевинских радова, у истом периоду, цијене машинско-инсталационих радова остале су непромијењене, цијене водоинсталатерских и канализационих радова, као и цијене електроинсталационих радова више су за по 0,4% и цијене архитектонских и конструкционих радова више су за 0,5%.

(Независне)