Без помоћи ЕУ систем збрињавања миграната у БиХ би колабирао :: Semberija INFO ::

 

Без помоћи ЕУ систем збрињавања миграната у БиХ би колабирао


FOTO: Nezavisne
- ЕУ, уз партнерство с Међународном организацијом за миграције, од 2018. године континуирано подржава функционисање привремених прихватних центара у БиХ у којима бораве мигранти.

Упркос бројним изазовима због недовољне сарадње између ентитета и кантона унутар БиХ, недовољним домаћим средствима, кадровима и другим ресурсима да се мигранти који су идентификовани у покушају преласка границе из БиХ у Хрватску или који су у БиХ поднијели захтјеве за азил прихвате на хуман начин, ЕУ им помаже до рјешавања њиховог коначног статуса.

Иако изазова у погледу функционисања ових центара има и даље, без помоћи ЕУ би цијели систем због свих ових проблема већ колабирао, због чега је помоћ ЕУ неизоставна. ЕУ мигрантима који бораве у БиХ обезбјеђује храну и воду, санитарије, одјећу, услуге психолошког савјетовања и едукацију, а посебно је важан интегрисан, праведан, ефикасан и транспарентан систем здравствених услуга.

"ЕУ остаје предана подршци БиХ у управљању миграционим токовима у земљи. Заједничким напорима и континуираном подршком, ЕУ настоји осигурати добробит и заштиту миграната, истовремено подржавајући водећу улогу државе у одговору на миграцијске токове и одржива рјешења", кажу они.

Из ЕУ увијек истичу да коначан циљ мора бити аутономно дјеловање државе да на правичан и транспарентан начин пружи сву потребну помоћ и сва права мигрантима који су се затекли на њеној територији, а да ЕУ буде подршка када је то потребно.

Важна прекретница у напорима на изградњи капацитета у БиХ догодила се почетком 2022. године, када је надлежност за ова питања у оквиру привремених прихватних центара у Сарајеву и Унско-санском кантону званично предата Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ.

"Овај пренос одговорности на државу дио је шире иницијативе коју подржава ЕУ и уз подршку ИОМ-а, а која укључује јачање одговора државе на миграцију кроз набавку опреме и јачање капацитета надлежних институција", наводе они.
Откад је Дирекција преузела овај дио обавеза, ЕУ на разне начине јача њене напоре да се с овим проблемом носи на адекватан начин. Тако је, на примјер, ЕУ у марту Дирекцији донирала десет специјализованих теренских возила у вриједности од 725 хиљада марака, која ће полицијским службеницима помоћи да повећају мобилност и оперативну ефикасност.

Из Делегације ЕУ недавно је саопштено да су прошлог мјесеца Дирекцији донирали опрему вриједну 170.000 марака. Опрему је Енесу Карићу, директору Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, уручио Карел Лизерот, шеф Одсјека за правосуђе и унутрашње послове, миграције и реформу јавне управе у Делегацији ЕУ у БиХ, и додао да ће ова подршка бити настављена у наредном периоду. Како је саопштено, опрема укључује специјализовану заштитну одјећу и обућу и дио је свеобухватне подршке раду Дирекције, што ће, како је наглашено, значајно олакшати рад полицијских службеника на терену.

У Делегацији кажу да ЕУ кроз пројект "Појединачне мјере за јачање капацитета одговора за управљање миграционим токовима у БиХ" пружа значајну подршку Министарству безбједности БиХ, Служби за послове са странцима, Граничној полицији и Сектору за азил, као и Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ.

"Једна од кључних компонената пројекта је обезбјеђивање опреме, изградња капацитета и стручна помоћ за успостављање интегрисаног система управљања миграцијама и границом у БиХ", кажу они.

У Дирекцији нам је јуче речено да су захвални ЕУ на донацији коју су добили од њих.

"Донирана опрема ће се користити у складу са циљевима пројекта ИОМ-а за обављање послова и задатака из надлежности Дирекције. Спецификацију дониране опреме вам не можемо доставити", нагласили су они.