Гдје је БиХ на дигиталној мапи свијета: Партнерства као пут ка паметним градовима :: Semberija INFO ::

 

Гдје је БиХ на дигиталној мапи свијета: Партнерства као пут ка паметним градовима


Босна и Херцеговина је на почетном нивоу развоја паметних градова па ипак све је више локалних заједница које су свјесне да се без дигиталне трансформације не може планирати будућност. Настојећи да задовоље растуће потребе становника, а свјесне да проведба "смарт цитy" рјешења обично захтијева велика финансијска улагања, локалне заједнице трагају за партнерима који ће им помоћи да ухвате корак са глобалним токовима и унаприједе пружање јавних услуга.

Град Зворник је рјешења својствена паметним градовима уврстио у своју Стратегију интегрисаног развоја за период 2018-2027. година. Ових дана обиљежили су годишњицу успјешног кориштења апликације Грађанска патрола која грађане укључује у рјешавање комуналним проблема.

Прича из Зворника
 
Даница Пелемиш-Суботић из Градске управе града Зворника каже да паметна рјешења олакшавају пружање услуга грађанима и поједностављују процесе те је размишљање о њиховој примјени неминовно. Град Зворник се прије двије године укључио у пројекат "Паметни градови - ка дигиталној трансформацији градова и општина у БиХ", што је убрзало његов приступ дигиталној трансформацији.

"Прошли смо низ обука, упознали се с праксама у земљи и окружењу, уз подршку експерата урадили Процјену спремности за дигиталну трансформацију, из чега је произашла Мапа пута дигиталне трансформације града Зворника", објашњава Пелемиш-Суботић.

Овај документ је средњорочни план усмјерен на јачање дигиталних капацитета и спремности Градске управе Зворник, везаних комуналних предузећа и других јавних субјеката да одговоре на повећана очекивања становника за бољим квалитетом услуга и побољшањем услова живота.

У Зворнику су свјесни да је дигитална трансформација дуготрајан и веома сложен процес. Многе јединице локалне самоуправе нису у прилици да издвоје више средстава за ове сврхе нити да битно утичу на измјене законодавног оквира које би се требале десити како би се успоставили електронски сервиси у пуном смислу ријечи. Због тога им стратешка партнерства са организацијама које креирају и финансирају овакве пројекте доносе вишеструку корист.

Пројект "Паметни градови – ка дигиталној трансформацији градова у БиХ" заједнички су припремили и покренули Деутсцхе Геселлсцхафт фüр Интернатионале Зусамменарбеит (ГИЗ), компаније Ланацо и ДВЦ Солутионс и Бит Алијанса, кровно удружење ИТ сектора у БиХ. Пројекат подржава прогресивне локалне самоуправе у почетној реализацији њихове визије дигиталне трансформације у паметни град. У фокусу је унапређење спремности и капацитета за процесе модернизације услуга користећи у свијету прихваћени "смарт цитy" концепт и рјешења.

"Још од усвајања првог стратешког документа ИТ индустрије - ИТ манифеста, 2019. године, један од стратешких циљева Бит Алијансе представља и дигитализација друштва. ИТ заједница је увијек била предводник дигитализације, те има капацитет својим примјером показати процесе које јавна управа мора проћи на путу дигиталне трансформације, те смо управо зато и постали дио пројекта 'Паметни градови ка дигитализацији градова у БиХ'. Бит Алијанса вјерује да дигитализација друштва има широк спектар бенефита, укључујући побољшање јавних услуга, ефикасније управљање ресурсима, олакшавање пословних процеса и отварање нових могућности за грађане и компаније. Кроз подршку пројектима попут овог, Бит Алијанса тежи стварању напредног и иновативног друштва које искориштава потенцијал дигиталних технологија за добробит свих грађана", поручује Кристина Ерак, оперативна менаџерица Бит Алијансе и координаторица овог пројекта.

Паметна рјешења у Зворнику, Палама, Зеници, Приједору и Тешњу
 
У оквиру овог пројекта двије ИТ компаније поклониле су своја рјешења локалним заједницама. Софтверско рјешење Грађанска патрола Зворнику и Палама донирао је ДВЦ, а први човјек ове компаније Бојан Вуковић истиче: "Наша визија је да укључимо сваког појединца/грађанина који ће да пружи свој допринос у очувању животне средине и свог окружења, како би дјеловање локалних заједница ефикасно усмјерили на стварне проблеме".

Друго паметно рјешење, названо ГоПаркинг, проводи се у Приједору, Зеници и Тешњу. Осмислили су га у компанији ЛАНАЦО. Циљ му је да увођењем паметног паркинга на постојеће паркинге омогући не само дигитални начин наплате паркинг карата, већ и помогне пронаћи слободно паркинг мјесто у граду те вас уз помоћ ГПС навигације одведе до њега.

Паметни град је по дефиницији град који надгледа и интегрише услове свих својих најважнијих инфраструктура, укључујући путеве, мостове, жељезнице, аеродроме, луке, воде, струју, чак и кључне зграде. Овакви градови не само да могу оптимизовати своје ресурсе, већ планирају превентивне активности одржавања и надгледају сигурносне аспекте док повећавају услуге грађанима.

Из локалних заједница наглашавају и да им је у процесу дигитализације веома важна институционална подршка, док подаци говоре да мјере које проводе владе на различитим нивоима власти у БиХ не постижу значајније резултате за постизање дигиталне трансформације. У нашој земљи углавном се имплементирају пилот пројекти, захваљујући подршци међународних институција и организација активних у овој области. Провођењем оваквих пројеката локалне самоуправе ће се припремити да самостално воде даље процесе и буду водиље друштва на путу ка паметним рјешењима.