Цивилна заштита и војска у Словенији у приправности због невремена :: Semberija INFO ::

 

Цивилна заштита и војска у Словенији у приправности због невремена


Служба цивилне заштите Словеније, уочи за вечерас најављеног почетка невремена, издала је наредбу којом се цијели њен систем ставља у стање приправности, укључујући и војску.

- Сврха тога је да што прије могу да реагују и помогну општинама. Складишта опреме и материјала су пуна ако нешто понестане - поручио је заповједник цивилне заштите Сречко Шестан. Од вечерас па све до суботе ујутро над Словенијом ће се формирати појасеви обилне кише, а падавине ће јачати на горским баријерама западне и јужне Словеније и над Горским котаром. Вјетар ће потом обилне падавине носити и над централном и источном Словенијом, преноси Индекс. Портал наводи да је сјеверну страну Алпа већ запљуснуо осјетно хладнији ваздух, који ће се наредних дана постепено спуштати и у словеначке крајеве, а да се већина падавина очекује вечерас, па до суботе ујутро. У саопштењу словеначког Министарства животне околине наводи се да постоји могућност и да у току вечери дође до изливања мањих ријека у сјеверној и централној Словенији, а током ноћи између петка и суботе и поплаве ријека у Подравју, Помурју, Посавју, у порјечју Савиње и Крке, Купе и на ширем подручју централне Словеније.

- Ријеке на истоку земље већ сада имају три пута већи проток од уобичајеног, па ће оне снажно порасти, нарочито у ноћи између четвртка и петка - поручио је званичник министарства Јанез Полајнар.

(Танјуг)