Многи се већ спремају за зиму; Хоће ли на јесен поскупити дрва за огрев? :: Semberija INFO ::

 

Многи се већ спремају за зиму; Хоће ли на јесен поскупити дрва за огрев?


Многи се већ припремају за зимску сезону, јер се очекују поскупљења. Кубни метар дрвета, сада у љетној сезони достигао је цијену од 120 марака, а раст цијена према ријечима дрвопрерађивача могао би нас очекивати на јесен. У периоду ван сезоне кубни метар огрева достигао је цијену и до 140 марака. У односу на прошлу годину већа је за 20 одсто. Грађани кажу да су припреме за зиму већ почеле. Дрвопрерађивачи са продајном сезоном нису задовољни. Кажу да потрошачи узимају само по неколико палета у току године, а да су цијене морали кориговати због поскупљења других енергената.

- Велика палета дрвета која је прошле године продавана за 180 КМ са укљученим ПДВ-ом, ове године износи 2.401 КМ са пдв-ом, што значи поскупљење од 25 одсто - рекао је Зоран Ђурашиновић, представник дрвопрерађивача, извођача радова у шумарствима, транспортних привредних друштава и шпедитера Републике Српске. У Семберији потражња за дрветом већа него у Бањалуци, а највише се тражи буково дрво које је ове године скупље за десет одсто.

- Прошле године са достава једне просјечне палете износила је око 260 КМ, а ове године иста износи 270 марака, у завинсоти од доставе - навео је Витомир Ћато - дрвопрерађивач из Бијељине. Стручњаци кажу да је тешко утврдити постоји ли економска оправданост за стални раст дрвних сортимената или се ради о тржишној манипулацији. Очигледно је да се на тржишту структура потрошње мијења.

- Посљедњих седам до носам година неколико градова је прешло на систем даљинског гријања, што је такође велики потрошач који је свакако утицао на цијену овог енергентна - подсјетио је Дане Марчета, професор на Шумарском факултету у Бањалуци. Република Српска у овом тренутку располаже са довољним количинама дрвета и не би требало да дође до несташице, али би зато могло доћи до новог поскупљења.

(РТРС)