Илиндански сабор Тузлака у Пожарници :: Semberija INFO ::

 

Илиндански сабор Тузлака у Пожарници


Завичајно удружења Тузлака у Бијељини и Црквена општина Пожарница, са својим свештеником Николом Чекетићем, и ове године су организовали традиционални „Илиндански сабор Тузлака у Пожарници“, који је одржан код храма Вазнесења Господњег у Пожарници. Сабору је присуствовао и Епископ зворничко-тузланског господин Фотије, градоначелник града Бијељина, предсједник Скупштине града Бијељина и многе друге званице.

Славиша Вујановић, потпредсједник Завичајног удуружења Тузлака у Бијељини подсјетио је да су прије девет година поново почели да одржавају „Илиндански сабор Тузлака у Пожарници“.



-Са Завичајним удружењем Тузлака у Бијељини и Црквеном општином Пожарница потрудили смо да у складу са нашим обичајима и традицијом организујемо и овогодишњи „Илиндански сабор Тузлака у Пожарници“ поводом наше црквене молитве. Изузетно ми је драго што се доста православног народа одазвало нашем позиву да присуствује том свечаном чину. Трудимо се да уз залагање свештеника који су били и који су сада тамо, као и свих чланова Завичајног удуружења Тузлака у Бијељини да се Сабор оживи у пуном капацитету и у томе смо успјели. И убудуће морамо ићи у том правцу и трудити се и радити, јер, нажалост, Православна српска села око Тузле на неки начин и не постоје, али морамо његовати наше споменике, гробља, као и цркве које су тамо остале. Не треба заборавити одакле сте и од кога почите. Силом прилика, као седмогодишњак морао сам напустити свој родни крај, али трудим се да не заборавим свој родни крај, ни од кога потичем и када год имам времена одлазим да обиђем своју дједовину, цркву а такође ћу се трудити да и моју дјецу научим томе. Изузетно волим и Бијељину гдје сада живим, али нећу дозволити да заборавим одакле сам дошао и одакле потичем“, истакао је Вујановић и додао да га изузетно радује што је овогодишњем „Илиндански сабор Тузлака у Пожарници“ присуствовао велики број младих.



Вујановић, који је био кум овогодишње славе Свети пророк Илија у Пожарници, казао је да га за храм Вазнесења Господњег везују само лијепе успомене.

-Изузетна ми је била част и задовољство било да управо ја кумујем ове године. Црква у Пожарници је изизетно значајна за мене, јер сам ја ту крштен, као и моји родитељи из тог разлога, као и православних обичаја и традиције. Такође, као Удружење трудићемо се да помогнемо нашем народу који тамо живи, јер у много тешким условима живе они који су се вратили на своја огњишта, као и свештеницима да наша црква опстане и да наставимо да чувамо нашу традицију и обичаје“, закључио је Вујановић.