Оптужница против Ћехића који се терети за ратни злочин над Србима на подручју Босанске Крупе :: Semberija INFO ::

 

Оптужница против Ћехића који се терети за ратни злочин над Србима на подручју Босанске Крупе


Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва Босне и Херцеговине подигао је оптужницу против Неџада Ћехића (1972.) из Босанске Крупе, који се налази се у притвору и терети за ратни злочин против ратних заробљеника.

Оптужени се терети да је, за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ, у својству припадника вода војне полиције 511. Славне брдске бригаде АРБиХ, поступао супротно правилима међународног хуманитарног права, кршећи одредбе Женевске конвенције о поступању са ратним заробљеницима.

Како се наводи у оптужници, оптужени се терети у вези с нападом Армије РБиХ на положаје ВРС у рејону Кобиљњака, Осмаче и Ћојлука на подручју Босанске Крупе, од друге половине маја 1995. године па до половине јула 1995. године, у којем су,  након заробљавања најмање 25 припадника ВРС, четворица одмах убијени, а преосталих 21 одведени у заробљеништво и држани под надзором Војне полиције 511. бригаде Армије РБиХ.

Оптужени се терети да је са другим лицима, учествовао у одвођењу заробљеника и њиховим убиствима на три локације, када је дио заробљеника убијен из ватреног оружја на локацијама Перна-Падеж и Перна-Војна економија, а, како се надаље наводи, други заробљеници испред војног затвора дрвеним колчевима и другим предметима тучени до смрти.

На тај начин убијено је најмање 25 заробљених припадника ВРС, а тијела убијених заробљеника размијењена су и пронађена током 1995. и 1996. године, док је тијело једне жртве пронађено 2004. године, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Наводе оптужнице Тужилаштво ће доказивати позивањем 115 свједока, три стручна вјештака и прилагањем више од 137 доказних материјала.

За споменуте догађаје, Тужилаштво БиХ је раније подигло оптужницу против седам лица у предмету Бужимкић Сенад и други, а оптужени Ћехић је био недоступан правосудним институцијама БиХ.

У  јуну ове године оптужени је изручен БиХ од партнерских и правосудних институција Аустрије са којима се заједнички радило на његовом проналаску и лоцирању, наводи се у саопштењу.


​Фена / БХРТ