Русија и Украјина наставили рат дроновима :: Semberija INFO ::

 

Русија и Украјина наставили рат дроновима


МОСКВА, КИЈЕВ -Рат у Украјини траје 526 дана. Износ директне штете причињене инфраструктури Украјине процјењује се на 150,5 милијарди долара, од чега се 55,9 милијарди долара односи на стамбени фонд, саопштила је Кијевска школа економије (КСЕ институт).

Русија: Оборени дронови изнад Калушке области

ПВО системи на југозападу Калушке области уништили још једну беспилотну летелицу

ПВО системи на југозападу Калушке области открили су и уништили још једну беспилотну летелицу, саопштио је губернатор области Владислав Шапша на свом Телеграму.

Он је додао да нема посљедица по људе и инфраструктуру.

Руске снаге уништиле су три украјинске јуришне бригаде који су се спремале за офанзивна дејства код Мале Токмачке и Новопокровке у Запорошкој области, саопштио је в.д. губернатора области Евгеније Балицки.

Данилов: Нема рокова ни распореда тврди да за украјинску контраофанзиву 

Секретар Савјета за националну безбједност Украјине Алексеј Данилов тврди да за украјинску контраофанзиву нема рокова ни распореда.

„Нико не може да нам поставља рокове, осим нас самих, то је прво... Друго, нема никаквог распореда (офанзиве). Имамо систем НАТО-а... и командант одлучује како ће да дјелује у неком правцу, узимајући у обзир постављене задатке", рекао је Данилов, преноси украјинска телевизија „ТСН".

Данилов је, такође, указао на огроман број мина.

„Ако је раније постојала нада да се то може урадити (превазићи растојање) захваљујући техници коју су обезбједили партнери, данас се много деоница... савладава пјешице", објаснио је он.

Украјина: Оборено 15 руских дронова у Кијеву

Ваздухопловства Оружаних снага Украјине саопштило је да су украјинске снаге у Кијеву током ноћи обориле 15 руских дронова. 

"Забиљежено је укупно 15 лансирања. Све непријатељске беспилотне летјелице су уништене", наведено је у саопштењу украјинског ваздухопловства.

Напад на Кримски мост

Данилов је потврдио да је Служба безбједности Украјине учествовала не само у првом, већ и у другом нападу на Кримски мост 17. јула.

„Наша војска доводи у питање неповредивост многих објеката који су у Русији сматрани 100 одсто заштићеним. То је и Кримски мост, о коме су директно говорили представници Службе безбједности који су учествовали у првом и другом случају", рекао је Данилов.

Данилов је такође потврдио да Украјина не може да користи западно оружје за нападе на Русију, али је навео да се то не односи на оружје које производи украјински војно-индустријски комплекс. 

Према његовим ријечима, Кијев је у томе постигао „одређена достигнућа". У том контексту, он је поменуо извештај „Си-Ен-Ена" о украјинској производњи морских дронова.

Руске снаге групе „Дњепар" уништиле ракетни систем њемачке производње „ирис Т"

Руске снаге групе „Дњепар" уништиле су ракетни систем њемачке производње „ирис Т" код насеља Надеждовка у Херсонској области, саопштили су у хитним службама региона.

Украјинска војска трпи велике губитке код мјеста Клешчејевка недалеко до Артјомовска, саопштио је потпуковник ЛНР у оставци Андреј Марочко.

Раније је објављено да украјинске снаге покушавају да пробију руску одбрану и заузму ово мјесто.

Велика Британија: Украјинска контраофанзива споро напредује због корова и шибља

Британско министарство одбране оцијенило је данас да су биљке које су израсле на бојном пољу вјероватно један од фактора који доприноси спором напретку украјинске контраофанзиве.

Русија додала Норвешку на листу непријатељских земаља

Влада Руске Федерације уврстила је данас Норвешку на листу држава које врше непријатељске радње против руских дипломатско-конзуларних представништава.

Овом одлуком Норвешкој је одређено ограничење од 27 људи које може да запосли у својим дипломатским представништвима на територији Русије, наводи се саопштењу руске владе.

У мају 2021. године, ограничења су уведена за дипломатска представништва САД и Чешке, а у јулу 2022. године за дипломатска представништва Грчке, Данске, Словеније, Хрватске и Словачке.

-Листа коју је влада одобрила није коначна и, имајући у виду текуће непријатељске акције страних држава усмјерене против руских мисија у иностранству, може бити проширена - наводи се у саопштењу.

Антонов: САД желе да добију информације о развоју руског стратешког арсенала

Амбасадор Русије у Сједињеним Америчким Државама Анатолиј Антонов изјавио је данас да је циљ Вашингтона да добије информације о развоју руског стратешког арсенала.

Укупна ратна штета на инфраструктури Украјине премашује 150 милијарди долара

Износ директне штете причињене инфраструктури Украјине усљед инвазије Русије у пуном обиму процјењује се на 150,5 милијарди долара, од чега се 55,9 милијарди долара односи на стамбени фонд, саопштила је Кијевска школа економије (КСЕ институт).

-Од јуна 2023. године, укупан износ директне документоване штете која је нанијета инфраструктури Украјине усљед инвазије Русије у пуном обиму процјењује се на 150,5 милијарди долара (по цијени замјене) - наводи се у извештају КСЕ, преноси Укринформ.

Према прорачунима истраживача, највећи удио у укупном износу губитака има стамбени фонд, 55,9 милијарди долара, узимајући у обзир губитке од око милијарду долара од поплава и уништавања стамбених зграда усљед експлозије на брани ХЕ Каховка.

Према прелиминарним извјештајима регионалних војних управа, у јуну 2023. године, укупан број стамбених објеката уништених или оштећених усљед непријатељстава износи око 167.200, од чега је 147.800 приватних домаћинстава, 19.100 стамбених блокова и 350 студентских домова.

Сектор инфраструктуре (саобраћај, жељезничка инфраструктура, управљање путевима, ваздухопловна индустрија и лучка индустрија) је на другом мјесту у погледу насталих губитака (36,6 милијарди долара).

Губици пословне имовине процијењени су на 11,4 милијарде долара. Истиче се да је најмање 426 великих и средњих приватних предузећа и државних предузећа оштећено или уништено од почетка рата, али да би број уништених предузећа могао бити знатно већи, јер тренутно нема података о објектима који се налазе на привремено окупираним територијама.

Укупно је оштећено скоро 3.400 образовних установа, при чему је проузрокована штета од  9,7 милијарди долара.

Инфраструктури украјинске енергетске индустрије нанијето је 8,8 милијарди долара губитака, од чега су 638 милиона долара директни губици од експлозије ХЕ Каховка. Још 8,7 милијарди долара су директни губици за пољопривредни сектор.

Укупан износ штете од разарања и оштећења установа социјалне заштите, истраживања и здравствене заштите, као и културних, спортских и административних зграда износи око 5,9 милијарди долара.

Како је раније саопштено, Министарство економије процијенило је директну штету нанијету Украјини због експлозије ХЕ Каховка на скоро двије милијарде долара, подјсећа украјинска агенција.

Зеленски: Русија жели "глобалну катастрофу" и колапс тржишта хране

Украјински предсједник Володимир Зеленски рекао је да су руски напади на лучку инфраструктуру показали да Москва намјерава да створи "глобалну катастрофу" са кризом на тржишту хране.

- За руску државу ово није само борба против наше слободе и наше земље - рекао је Зеленски у синоћњем видео-обраћању, преноси Ројтерс.

Додао је да Москва води борбу за "глобалну катастрофу".

-У свом лудилу, потребан им је колапс свјетског тржишта хране, криза цијена и поремећаји у снабдијевању -  поручио је предсједник Украјине.

Борел: Русија покушава да створи "нове зависности" јефтиним житом

Европска унија је упозорила земље у развоју да Русија нуди јефтино жито "како би створила нове зависности, погоршавајући економску рањивост и глобалну несигурност хране", наводи се у писму високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Јозепа Борела у које је Ројтерс имао увид.

Бразилски званичник: Још није вријеме за конкретне приједлоге о украјинском рјешењу

Бразил улаже напоре да створи услове за мирно рjешење сукоба у Украјини, али још није сазрело вијреме за конкретне приједлоге, рекао је за ТАСС специјални савјетник Бразила за спољну политику Селсо Аморим.

-Бразил жели да покрене максимално широк дијалог. Видимо све веће интересовање за ово. Што се тиче конкретних приједлога, њих треба унаприједити када се створе реални услови за разговоре. За сада радимо на стварању повољне атмосфере -  рекао је он.

Према ријечима бившег бразилског министра спољних послова и одбране, ова тема ће бити на дневном реду бразилско-руских контаката на маргинама предстојећег самита БРИКС-а у Јоханесбургу крајем августа.

Он није искључио могућност више посјета Москви и Кијеву ради консултација, ако предсједник Бразила тако наложи.

-На њему је да одлучи -  додао је Аморим.

Бразилски председник Луиз Инасио Лула да Силва изјавио је у сриједу да земље које учествују у преговорима о Украјини треба да потраже заједнички именитељ, као и да Савјет безбједности УН треба да постане платформа за разговор о ситуацији у тој земљи, укључујући и територијално питање.

Бразилски предсједник навео је да је већ разговарано о овом питању са шефовима разних земаља, попут Индије, Кине, латиноамеричких и афричких држава.

Он је додао да је његов савјетник за спољну политику већ посјетио Русију, Украјину и Данску, а учествоваће и у разговорима у Саудијској Арабији.


Агенције / Глас Српске