Никакве санкције и пријетње неће спријечити заштиту уставне позиције Српске :: Semberija INFO ::

 

Никакве санкције и пријетње неће спријечити заштиту уставне позиције Српске


Дан након што су САД увеле санкције званичницима Републике Српске, стижу оштра реаговања из Српске. Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић поручује да ће њен однос према санкцијама бити веома институционалан и да санкције не доприносе рјешавању проблема.

Из Организације старјешина Војске Републике Српске речено је да је ово још један историјски удар на српски народ и на Републику Српску, као највећу и најсветију вриједност српског народа.

Правник Огњен Тадић изјавио је да увођење санкција САД према демократски изабраним званичницима Републике Српске није ништа друго до означавање нових мета које Америка препоручују свима који желе гађати и погодити Републику Српску, али је поручио да санкције нису рјешење.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић рекао је да функционери Српске раде према закону, Уставу и Дејтону, одговорни су грађанима Српске и само је народу дозвољено да их кажњава и награђује.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац истакао је да тенденциозне америчке санкције не могу промијенити изборну вољу српског народа, који чврсто стоји уз политику руководства Републике Српске.

Предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске Сребренка Голић сматра да је увођење санкција погрешан механизам за рјешавање проблема, те да рјешење може бити само разговор и договор који ће БиХ водити ка просперитету.

Члан Главног одбора СНСД-а Денис Шулић поручио је да су образложења америчких санкција српским званичницима вођена пуким политичким побудама против Српске и њеног руководства, те да САД упорно заборавља да је званичнике Републике Српске бирао овдашњи народ, а не они. Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић рекао је да званичници Републике Српске раде свој посао у складу са Уставом Српске, Уставом БиХ и Дејтонским споразумом и да "они који желе нестанак Српске никаквим санкцијама неће сломити нашу одлучност да штитимо и сачувамо Републику".

Посланик Уједињене Српске у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милан Петковић изјавио је да је ријеч о одмазди према званичницима Српске, јер не желе да спроводе политику која одговара интересима Бошњака и за коју се залажу бошњачки лобисти у САД.

Посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ Милорад Којић рекао је да санкције не могу да спријече уставно и дејтонско дјеловање институција Српске и њиховог највишег руководства. Делегат Клуба српског народа у Дому народа ПС БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ истакла је да је ово још један политички притисак на најистакнутију политичку структуру представника српског народа и Српске. Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић рекао је да је ово још један доказ да Стејт Департмент не познаје други начин да демонстрира моћ у свјетској политици, осим силом и санкцијама.

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац сматра да америчке санкције нису ништа ново, те да је посао званичника Републике Српске да бране њену имовину.

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић рекао је да се воља народа не може санкционисати и да се рад политичара не мјери мишљењем странаца, јер да су политички ствараоци Републике Српске за водиљу имали мишљење западних сила, данас не бисмо имали Републику Српску. Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је да су четири највиша званичника Републике Српске добила америчке санкције само зато што бране интересе српског народа, али и уставни поредак БиХ у цјелини.

Историчар из Београда Александар Раковић оцијенио је да америчке санкције не доприносе стабилности БиХ и представљају насиље над Српском и Дејтонским мировним споразумом, али су и потврда да се Српска исправно брани. Социјалистичка партије Српске - СПС, саопштила је да су америчке санкције највишим функционерима Републике Српске апсолутно неправедне и усмјерене на нарушавање дејтонског уставног поретка и равнотеже у БиХ.

Подсјећамо, Канцеларија за контролу имовине странаца Министарства финансија САД увела је санкције српском члану Предсједништва БиХ Жељки Цвијановић, предсједнику Народне скупштине Републике Српске Ненаду Стевандићу, предсједнику Владе Српске Радовану Вишковићу и министру правде Милошу Букејловићу због, како су навели, неуставних и антидејтонских акција.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је јуче да Сједињене Америчке Државе нису бирале званичнике Републике Српске, па их неће ни смјењивати, додајући да званичници нису забринути због тога и да ово није порука нама, већ њима.

Премијер Српске Радован Вишковић поручио је синоћ да су санкције лицемјерне и да неће утицати на његов даљи рад у заштити позиције Српске.

(РТРС)