Путин, Шојгу и Герасимов имају шифре за употребу нуклеарног оружја - само 100 бомби је довољно за крај цивилизације :: Semberija INFO ::

 

Путин, Шојгу и Герасимов имају шифре за употребу нуклеарног оружја - само 100 бомби је довољно за крај цивилизације


У јуну 2020. године председник Руске Федерације Владимир Путин је потписао документ који предвиђа под којим условима највећа земља на свету може да употреби нуклеарно оружје.

Садржај тог документа је доступан широј јавности и у најкраћем, у њему се наводи да Русија може да употреби нуклеарно оружје под четири  услова. Први је одговор на напад нуклеарним или неким другим оружјем за масовно уништење на Русију и њене савезнике. Други су упозорење и доказ да су на Русију лансиране нуклеарне ракете. Трећи услов је напад на државну и војну инфраструктуру, што би спречило руски атомски одговор. Последња могућност подразумева опасност да је угрожен опстанак државе, а одбрана није могућа класичним оружјем.

Председник Русије увек уз себе има приступ шифрама за лансирање нуклеарног оружја. Лаички речено, у његовом окружењу увек је кофер са опремом са којом се генералштабу издаје наредба за лансирање ракета са нуклеарним бојевим главама. У генералштабу могу да шифре и команду за употребу нуклеарног оружја проследе командантима јединица, једном или више њих истовремено. Постоји и резервни систем који генералштабу омогућава да прескочи команданте јединица и директно лансира ракете.

Уз Владимира Путина још две особе одлучују о употреби нуклеарног оружја. То су министар одбране Сергеј Шојгу и начелник генералштаба Валериј Герасимов. Нико од њих понаособ не може да изда наредбу за употребу атомског оружја, већ само ако сагласност да још најмање једна особа. То је неопходно из безбедносних разлога. Сложићете се да није пожељно да само једна особа има контролу над оружјем које може да уништи сав живи свет на планети. Русија има више од 5.900 нуклеарних бомби, ракета и торпеда. Сво то оружје није активно већ је од тог броја само 1600 (исто толико и Америка)  спремно за употребу. А само сто бомби је довољно да се уништи наша цивилизација.


ПОЛИТИКА