Конкурс за пољопривреднике: Спремили милионе за нове тракторе и прикључке :: Semberija INFO ::

 

Конкурс за пољопривреднике: Спремили милионе за нове тракторе и прикључке


Истекао је рок за 1.000 пољопривредника, који су конкурисали за подстицаје за набавку трактора и прикључака.

Оним пољопривредницима, који су у протеклих 90 дана преузели машине и донијели доказ о реализованој инвестицији, ресорно министарство исплатиће 30 одсто од уложених средстава. За ове намјене обезбијеђено је 4,8 милиона марака.

Наиме, квалитетна пољопривредна механизација важна је карика и један од одлучујућих фактора за развој пољопривредне производње, па пољопривредници старе тракторе замјењују новим. Тиме ће уштедјети вријеме и смањити трошкове приликом обраде земљишта, а повећати приносе.

Драгиша Софренић из Велиног Села код Бијељине купио је нови трактор од 110 коња. Платио га је 63.500 КМ, а за подстицај ће добити 19.300 КМ.
- Много ће ми олакшати рад на ораницама. До сада сам радио са трактором мање снаге, па је било потребно и више времена. Сијем 10 хектара пшенице, 12 хектара кукуруза и два хектара соје. Годишње произведем око 6 вагона пшенице и 9 вагона кукуруза - прича овај пољопривредник.
Каже да ће и идуће године конкурисати за нове прикључке и машине.
- Требају ми плугови и рото дрљаче. Онај ко се бави озбиљном пољопривредном производњом мора улагати у механизацију. То је нама велики издатак, али захваљући подстицају и помоћи Владе Српске успијевамо - каже Софренић.

Они који су прошле године купили трактор, ове су обновили дотрајале прикључке. Подстицаји за тракторе износе до 30.000 марака, а за прикључке 15.000.
Нихад Хамзић из Јање купио је пнеуматску сијачицу за кукуруз. Платио је 12.800 КМ, а добиће поврат средстава у износу од 15 посто.
- Надам се да ћу скупити новац, па да идуће године аплицирам за трактор са дуплом вучом. Застарјеле машине не одрађују посао како би требало. Ако не будемо имали адекватну механизацију и опрему, не можемо бити конкурентни ни са једном земљом из окружења, а поготово земљама Европске уније. Сваки пољопривредник зна колико је добра опрема предуслов за квалитетнију и јефтинију производњу - каже пољопривредник из Јање.

Скоро сви пољопривредници у предвиђеном року преузели су машине и донијели доказ о реализованој инвестицији. Онима који су конкурисали за подстицаје за изградњу објеката и набавку технолошке опреме рок истиче за 30 дана. Директор Агенције за аграрна плаћања РС Саво Минић каже да је новац за овај подстицај обезбијеђен и да ће бити исплаћен током октобра.
- Разумијем пољопривреднике који су машине набавили прије два, три мјесеца и који питају када ће добити поврат средстава, али радимо јавно и транспарентно. Направићемо рјешења за све кориснике, извршити исплату, а никаквих протежирања неће бити. Свима ће новац бити исплаћен у једном дану - тврди Минић.

Удовољено свим захтјевима Ове године удовољено је свим захтјевима пољопривредника који су куповали тракторе средње јачине у вриједности око 60.000 КМ. Произвођачи су могли да конкуришу за један трактор или један или два прикључка. Они који су конкурисали за подстицаје за изградњу објеката и набавку технолошке опреме, пластеника, система за наводњавање, противградних мрежа, бокс палета и пакирница, рок истиче за 30 дана.

Српска инфо/Бијељина данас