Предсједник Уганде позвао Вучића на конгрес Покрета несврстаних :: Semberija INFO ::

 

Предсједник Уганде позвао Вучића на конгрес Покрета несврстаних


Фото - Танјуг
Предсједник Србије Александар Вучић захвалио је предсједнику Уганде Јовери Кагуту Мусевенију на томе што његова земља подржава територијални интегритет и суверенитет Србије на цијелој њеној територији, и најавио већу привредну сарадњу између двије земље.

- Захвалан сам предсједнику Мусевенију што се Уганда држи принципа територијалног интегритета и подржава интегритет и суверенитет Србије на цијелој њеној територији у свим међународним организацијама, институцијама и органима, што исто и ми чинимо када је у питању Уганда и све афричке земље - поручио је Вучић.

На заједничкој конференцији за новинаре са предсједником Уганде, Вучић је захвалио Мусевенију на посјети и што је одлучио да дође у Београд и Србију.

Подсјетио је да је предсједник Уганде био у Београду пре тачно 36 година 1987. и да га је тада примио председник Предсједништва СФРЈ Лазар Мојсов.

- Овде смо изложили фотографије и стенограмске белешке из тог времена. Ријеч је о човјеку са огромним искуством од кога сам много тога могао да научим. Могли сте да приметите да се он одлично сећа Едварда Кардеља, дисиденстког периода и односа Милована Ђиласа према Јосипу Брозу и како је то изгледало, али сам могао много тога да сагледам и научим од предсједника Мусевенија и када је ријеч о тренутној политичкој ситуацији у Африци и колико и којом брзином Африка сада напредује - рекао је Вучић.

Истакао је да Африка сада има 1,5 милијарди становника, а да је много већа површински од Индије, али и даље напредује и већ за 30 година прећи ће 2,5 милијарде и постаће једно од најважнијих тржишта на свијету, послије Азије.

- Дотакли смо питање конкретне сарадње и пре краја августа делегација наших експерата посјетиће Уганду, са најмање једним или двоје министара, да би разговала о пољопривредној сарадњи, али и свим другим сферама. У одбрани смо већ имали сарадњу и можемо да је побољшамо и увећамо - навео је предсједник Србије.

Додао је да ће Уганда 2050. имати преко 100 милиона становника, а сада има 44 милиона.

- Очекује се да ће 2050. имати 106 милиона становника. Реч је о једној од четири најмлађе земље на свету са огромним потенцијалом. Предсједник Мусевени веома поштује приватну својину и он зна да не може да буде успјешна економија ако је све државна својина, и то је за наше инвеститоре потенцијално од великог значаја - рекао је Вучић.

Нагласио је да је захвалан на позиву за Велики конгрес Несврстаних који ће бити одржан 19. и 20. јануара 2024. у Кампали и додао да је то за њега велика част.

Вучић је рекао и да је Ер Србија имала велико ширење рада и успјеха и броја линија, а да ће се у наредном периоду фокусирати на Африку.

- Кампала и Уганда може да буде мјесто одакле можемо да идемо даље у одређене афричике дестинације, посебно према југу, али и према централној и западној Африци. Ми ћемо се трудити да ове договоре конкретизујемо на најбољи начин и направимо сарадњу која ће одговарати грађанима Уганде и Србије - поручио је Вучић.

Казао је да се нада да би до краја сљедеће године могла да се успостави дирекна линаја Београд-Кампала и истакао да би то био успјех за обје земље.


РТРС / РТРС