Кина: САД претворио Тајван у 'складиште муниције” :: Semberija INFO ::

 

Кина: САД претворио Тајван у 'складиште муниције”


Кина је у недјељу оптужила Сједињене Државе да су Тајван претвориле у “складиште муниције”, након што је Бијела кућа најавила нови пакет војне помоћи Тајвану у вриједности 345 милиона долара.

Кинеска канцеларија за послове са Тајваном издала је саоштење у којем се изражава противљење америчкој војној помоћи Тајвану, отцјепљеном острву које Кина сматра својом територијом, преноси АП.

- Без обзира на количине новца тајванских пореских обвезника које троше сепаратистичке снаге у Таипеиу, без обзира и на то колико америчког оружја добијају, то неће пољуљати нашу одлучност да ријешимо тајвански проблем. Неће ни поколебати нашу чврсту вољу да остваримо поновно уједињење наше домовине - рекао је Цхен Бинхуа, портпарол кинеске Тајванске канцеларије.

Он је оцијенио да су активности власти на Тајвану буре барута, што повећава опасност од рата у Тајванском мореузу.

Посљедњих година кинеска народноослободилачка армија повећала је своје војне маневре према Тајвану, шаљући борбене авионе и ратне бродове да круже око острва.

Министарство одбране Тајвана саопштило је у недјељу да прати кретање шест бродова кинеске ратне морнарице у близини острва, преноси Ал Јазеера Балканс. 

Сједињене Америчке Државе најавиле су у петак нови пакет војне помоћи Тајвану у вриједности 345 милиона долара, али Биденова администрација одбила је да јавно пружи детаље о садржају овог пакета војне помоћи, пренио је раније Реутерс.


БХРТ