За вето на клевету нема довољно руку, на потезу Уставни суд РС :: Semberija INFO ::

 

За вето на клевету нема довољно руку, на потезу Уставни суд РС



БАЊАЛУКА - Клуб бошњачког народа у Вијећу народа Републике Српске покренуо је витални национални интерес на Приједлог измјена и допуна Кривичног законика РС којим се криминализује клевета у Српској, а ово питање сада иде на сједницу Вијећа народа РС која је заказана за уторак, 1. августа, у 12 часова.

Ипак, како сада ствари стоје, овај закон неће проћи Вијеће народа РС јер нема довољно руку које би га обориле, па ће коначну одлуку о вету донијети Уставни суд Републике Српске.

Армин Хамзић, делегат у Клубу бошњачког народа у Вијећу народа РС (СДП БиХ), казао је за "Независне новине" да је вето у Клубу прошао захваљујући гласовима три делегата СДА, те по једног делегата из странака БХ Зелени и СДП БиХ.

"Нас пет је гласало за покретања виталног националног интереса. Три делегата из СНСД-а су била против вета", појаснио је Хамзић.

Према досад доступним информацијама, осим петоро делегата из реда Бошњака, још три делегата из Клуба српског народа сматрала су да спорни закон угрожава витални национални интерес. Ради се о делегатима СДС-а, ПДП-а и Покрета за правду и ред.

"Чињенице су да је овдје повријеђено више чланова о људским правима и слободама. Опозиција овдје не даје подршку Бошњацима, већ грађанима Републике Српске. Ми имамо свој став. Ја лично сматрам да је криминализација клевете враћање у 18 вијек. Моје дијете и ја нећемо смјети рећи оно што мислимо о овим 'поштеним лоповима'", казао је за "Независне новине" Љубиша Крунић, делегат ПДП-а у Клубу српског народа у Вијећу народа РС.

Међутим, осам руку за вето није довољно, јер ће вјероватно преосталих 20 делегата  на сједници Вијећа гласати против вета. Ипак, треба сачекати до уторка, када ће се о вету поново изјаснити сви делегати.

"На сједници Вијећа народа РС ћемо се опет изјаснити, свих 28 делегата. На Вијећу је потребно да половина, дакле 14 делегата, подржи вето да би закон био аутоматски оборен. Међутим, то се неће десити", казао је Хамзић.

"Тешко је да ће вето бити прихваћен у уторак. СНСД и Милорад Додика имају одличну сарадњу са Хрватима и сумњам да ће неко од њих то подржати", додао је Крунић.

Ипак, захваљујући чињеници да Клуб једног од три конститутивна народа (у овом случају Бошњаци) има већину од пет гласова у свом клубу, вето иде на Заједничку комисију Народне скупштине РС и Вијећа народа РС.

"У уторак ће се делегати изјашњавати по клубовима, тако што ћемо их прозивати појединачно. Ту се већином може изгласати да не постоји витални национални интерес, али ако и даље остане да један од клубова (Срби, Бошњаци или Хрвати) има пет делегата који су гласали за вето, то ће ићи на Заједничку комисију НС РС и Вијећа народа", појашњава Сребренка Голић, предсједавајућа Вијећа народа РС (СНСД).

Ако и на тој Комисији не буде сагласности, коначну одлуку о повреди виталног националног интереса по питању Приједлога измјена и допуна Кривичног законика РС даће Уставни суд Републике Српске.

Дејан Шајиновић, новинар "Независних новина", сматра да су мале шансе да се овај репресивни закон о криминализацији клевете повуче.

"Али, наравно да треба искористити сваку шансу, па и у Вијећу народа Републике Српске. Недавно смо објавили упозорење из Брисела да с оваквим законом БиХ не може у ЕУ", казао је Шајиновић.

Исто тако, он поздравља намјеру удружења новинара која су најавила да ће закон покушати срушити апелацијом Уставном суду РС.

"У сваком случају, не смијемо одустати од обарања оваквог ауторитарног закона јер ће његова примјена имати катастрофалне посљедице не само на медије, него на све грађане", закључио је Шајиновић.


Независне новине