БиХ трећа у Европи по корупцији, има ли политичке воље за рјешавање овог проблема? :: Semberija INFO ::

 

БиХ трећа у Европи по корупцији, има ли политичке воље за рјешавање овог проблема?



Без дигитализације привреде, политичке воље, процесуирања великих случајева привредног кримнинала и корупције смијеши нам се сасвим сигурно прво мјесто најгорих земаља у Европи. Тренутно смо на високом трећем. Портал капитал.ба представио је десетине текстова у скорашње вријеме о случајевима привредне корупције, процесуирања нема или се не приводе крају.

Радом на посљедњих 20 текстова о корупцији портал Цапитал.ба дошло се до закључка да без политичке воље неће доћи до рјешавања корупције, што показује мали број процесуираних случајева. Прије дуго времемена, како наводе на порталу, судски епилог је добио случај када је осуђен бањалучки привредник Миле Радишић. Након тога, практично није ни било већих случајева привредног криминала и корупције који су завршили у суду.

СИНИША ВУКЕЛИЋ, уредник портала Цапитал.ба

"То је једини случај у којим су виновници завршили иза решертака, али и и то са малим казнама, било је јако пуно пропуста. Миле Радишић је чак послије тужио и добио назад акције Медицинске електронике".

Како је цијело друштво прожето корупцијом, ни привредници нису остали искључени. Тек су једни у ланцу.

ДЕЈАН МИЈИЋ, Унија удруга послодаваца РС

"Ми смо сви суочени, од разних набавки, чашћавања, до свега осталог, нешто што је постало нормално. Треба да се пријаве такве ствари и да то онда више не буде нормално".

А да корупцију треба пријавити, синдикалци кажу како је и то постало бесмислено, јер на крају радник испашта тако што је обиљежен у свом колективу, или више не може нигдје добити посао.

ДАНКО РУЖИЧИЋ, Синдикат привреде РС

"Судска пракса је таква да нисмо те случајеве добили, немате довољно доказа, а с друге стране радници постану стигматизовани, некоилико колегица познајем које су то доживјеле."

Да се случајеви корупције ријетко до краја проицесуирају имали смо више пута као примјер у УИО БиХ, када је већина радника привођених због сумњи 
за разне коруптивне радње враћена на посао.

РАТКО КОВАЧЕВИЋ, гласноговорник УИО БиХ

"Морам рећи да до сада је био мали број службеника који су осуђени. У већини случајева није ни било оптужнице, већ се све завршило тако што су они искористили своје право законско и вратили се на посао".

Стара бољка у систему су свакако јавне набавке, финансирање политичких кампања и спрема привреде и политике у овој сфери.

СИНИША ТРАЉИЋ, Транспаренцy Интернатионал БиХ

"Све се своди на то да странке прикажу извјештај и раскорак је огроман, утврдили смо да су прикрили два милиона марака само у том сегменту кампање, одакле долази новац нико не зна, а по свим индицијама долази од предузећа која имају противуслуге".

Да би се уопште ухватило у коштац са корупцијом у привреди, неопходно је прво провести процес дигитализације у овој области, како би људски фактор имао све мањи утицај. Међутим, оно што се понавља деценијама је да нема довољно политичке воље да се то деси, иако смо трећа најгора земљаа у Европи по степену корутивних радњи.


​БХРТ