Шта доноси најављено именовање Џејмса О'Брајана за помоћника америчког државног секретара за Европу? :: Semberija INFO ::

 

Шта доноси најављено именовање Џејмса О'Брајана за помоћника америчког државног секретара за Европу?


Сједињене америчке државе би ускоро требало да добију новог помоћника државног секретара за европска и евроазијска питања, у чијем је опису послова и политика ове земље према Балкану. Као најозбиљнији кандидат за ово мјесто спомиње се, Џејмс О Брајан, који је 90-их година био дио Клинтонове администрације и један од учесника преговора у Дејтону. Прије неколико дана имао је и саслушање пред америчким Сенатом. Шта би његово именовање могло да значи за БиХ?

Заједно са Џејмсом О Брајаном на саслушању пред америчким Сенатом нашла се и Натали Рејес, која је кандидат за позицију амбасадорке САД у Хрватској. Обоје су на питања о Западном Балкану навели да им је циљ интеграција свих земаља региона у Европску унију.

Када је БиХ у питању, држали су се опште дипломатске формуле, која би требала да задовољи све стране у БиХ.

- Сједињене Америчке Државе остају посвећене суверенитету и територијалном интегритету БиХ, и наравно, подразумијева се Дејтонском оквиру једне земље, два ентитета и три конститутивна народа - Рејесева.

Какав ће стварни однос према БиХ имати нова гарнитура америчких дипломата, ни најупућенији не могу предвидјети, осим да неће одустати од мијешања у унутрашње политичке процесе.

Бивши дипломата Владислав Јовановић, каже да би Обрајан, као један од учесника преговора у Дејтону, ипак требало да буде свјестан могућих посљедица прекрајања овог споразума.

- Због тога би било добро да Обрајан који долази у овом тренутку као нека врста "старог кума" пресјече ове негативне тенденције, да помогне једном дијелу бошњачке политичке елите да схвати да је само у једнакости и равноправности и искреној сарадњи осигурана будућност заједничке државе - јасан је Јовановић.

За добробит БиХ неопходан је унутрашњи договор, поручује професор Факултета политичких наука Милош Шолаја.

Додаје да све калкулације у којима је урачунат спољни фактор треба одбацити, јер воде у нестабилност.

- Покушај промјене Дејтона у смислу њене централизације ће се наставити и од тога се неће одустати. Истина, САД чврсто стоје на тој Дејтонској формули о два ентитета и три народа. Они су на крају крајева и креирали као уставни и политички систем у БиХ - рекао је Шолаја.


РТРС