Путин: Русија спремна да трага за мирним рјешењем ситуације око Украјине :: Semberija INFO ::

 

Путин: Русија спремна да трага за мирним рјешењем ситуације око Украјине


Русија је спремна да тражи начине за мирно ријешавање ситуације око Украјине, упркос томе што Запад у свим међународним сукобима дјелује искључиво у сопственим интересима, указао је руски предсједник Владимир Путин током састанка са афричким лидерима.

- Да ли су заборавили да су уништили Судан? Јесу ли заборавили шта су урадили у Сирији? Није их брига за Повељу УН, а међународног права се сјете само када су увјерени да се ти инструменти могу употребити против некога, у овом случају против Русије. Међутим, то не значи да ми не желимо и не трагамо за мирним рјешењем сваког сукоба - рекао је Путин, преноси ТАСС.

Обраћајући се афричким лидерима, руски предсједник је похвалио њихов приступ и идеје који рефлектују одредбе кинеског мировног плана за рјешење сукоба у Украјини представљеног у фебруару.

Сукоб у Украјини се мора окончати мирним путем, јер то испуњава интересе обје стране, оцијенио је јужноафрички предсједник Сирил Рамафоса.

Говорећи на састанку Афричке мировне мисије за Украјину са руским предсједником Владимиром Путином на самиту Русија-Африка, Рамафоса је рекао да ће обнова мира задовољити интересе читавог човјечанства, али и Русије и Украјине. Он је навео да се све присутне афричке државе залажу за мир, додајући да то потврђује посјета њихових лидера Москви.

Јужноафрички предсједник предочио је да су "преговори и дијалог, као и приврженост Повељи УН неопходни за мирно и поштено рјешавање сукоба".

- Афричка иницијатива заслужује највећу пажњу и не треба је потцјењивати - рекао је предсједник Републике Конго Денис Сасу Нгесо, позивајући да се "оконча руско-украјински сукоб".
Предсједник Комисије Афричке уније Муса Факи Махамат оцијенио је да је украјински сукоб негативно утицао на цијелио свијет.

- Наравно, забринути смо и због питања снабдјевања житом. Неопходно је да се хитно и брзо ријеши проблем испорука хране у земље којима је потребна - рекао је он Махамат.


Танјуг / РТРС