Очекује се раст цијена горива на пумпама у Српској :: Semberija INFO ::

 

Очекује се раст цијена горива на пумпама у Српској


Будући да је сезона довела до повећања потрошње, реално је да ће већина дистрибутера у наредним данима бити принуђена да набавља нафтне деривате по знатно вишим цијенама што ће неминовно довести до раста малопродајних цијена горива широм Републике Српске.

Изјавио је то Ђорђе Савић, предсједавајући Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске који је додао да је тренд раста рафинеријских цијена из јуна, настављен је и током јула.

"Раст рафинеријских цијена још се није одразио на бензинским станицама у Републици Српској због старих залиха којим дистрибутери располажу.

Према тренутним показатељима очекује се раст цијена за додатних 0,10 КМ/литри нафтних деривата", истакао је он.

Према његовим ријечима посљедњих седам дана дошло је до значајнијег раста цијена еуродизела и безоловног моторног бензина.

"Раст берзанских котација које су основа за формирање рафинеријских цијена проузрокован је сезонским ефектом који је довео до повећања потражње за нафтним дериватима, док је одлука ОПЕЦ-а о смањењу проиводње довела до смањења понуде истих.

Наведени дисбаланс понуде и потражње довео је до значајнијег раста котација најтраженијих нафтних деривата", објашњава он.

(Независне)