СПЕКТАКУЛАРНОМ ВОЈНОМ ПАРАДОМ КИНА ОБЕЛЕЖАВА 70 ГОДИНА РЕПУБЛИКЕ :: Semberija INFO ::

 

СПЕКТАКУЛАРНОМ ВОЈНОМ ПАРАДОМ КИНА ОБЕЛЕЖАВА 70 ГОДИНА РЕПУБЛИКЕ


Импресивном парадом у којој учествује више десетина хиљада војника и приказује се моћ кинеског наоружања Кина обележава 70 година од успостављања Народне републике Кине.

Парада је почела са 70 почасних плотуна из 56 топова који симболишу све кинеске националне групе.

Команду за почетак параде дао је кинески премијер Ли Кећанг после уласка председника Си Ћипинга на Тјенанмен (Трг небеског мира), највећи трг у Пекингу на коме се одржавају параде.

Председник Си обучен је у униформу налик оној коју су носили Мао Цедунг и кинески руководиоци у време настанка кинеске републике као и деценијама касније. Он се по томе разликује од осталих кинеских званичника на свечаној бини, а коментатори верују да тиме жели да направи спону између ондашње и данашње Кине и покаже да се ништа није променило у њеној опредељености за комунизам као главну идеологију.

На паради која ће трајати дуже од четири сата приказано је много оруђа које користи кинеска војска, од крстарећих ракета за које се наглашава да могу да погоде било коју тачку на свету, преко амфибијских возила, „невидљивих" авиона, дронова који лете и роне, радара, ракета свих врста, тенкова и других оклопних возила, као и војника у маршу чији број на паради нарочито илуструје снагу кинеске војске.

Током параде најављен је лет 150 борбених авиона.

У свом говору на самом почетку параде председник Си рекао је да је на том истом месту пре 70 година председник Мао објавио настанак кинеске народне републике чиме је окончан период стогодишњег понижавања кинеског народа и ударен темељ моћне државе каква је Кина данас.

Председник Си рекао је да кинеско руководство ставља народ и његове потребе за бољим животом испред свих других приоритета, али је поменуо и потребу за мирном реинтеграцијом кинеских територија мислећи на Тајван и Макао, обећавајући свима дугорочни просперитет.

После говора председник Си обишао је аутомобилом колону кинеске армије дугу више километара.

Страни државници нису позвани на параду, али се на бини налазе амбасадори који су на служби у Пекингу. 

Параду прате стотине милиона Кинеза у самој Кини и целом свету, на телевизији, преко лајв стримова, а овај догађај главна је тема разговора и на највећој кинеској друштвеној мрежи Веибо. 

Парада се одржава по изузетно лепом времену. 

(СИ-СИ-ТИ-ВИ)