Црвени метеоаларм за сутра: Упозорење на високе температуре,препоруке шта урадити :: Semberija INFO ::

 

Црвени метеоаларм за сутра: Упозорење на високе температуре,препоруке шта урадити


Федерални хидрометеоролошки завод издао је црвено упозорење, односно активиран је црвевни метеоаларм због високих дневних температура.

За сјеверна, сјевероисточна и локално централна подручјиа Босне издато је црвено упозорење за период од11 до 17 х.

Максималне температуре у цијелој земље између 33 и 38 (у границама наранџастог упозорења), у сјеверним, сјевероисточним и дјелимично централним подручјима Босне до 40 °Ц.

Будите спремни на високе температуре које ће довести до здравствених ризика међу угроженим особама, на примјер старије и врло младе особе. Дјелујте у складу са савјетима овлаштених органа. За све додатне информације обратите се надлежним институцијама!


Не излажите се сунцу непотребно!

Током великих врућина што више се задржавати у затвореним расхлађеним, климатизираним просторима. Ако код куће или на послу немате климу, прошећите до оближњих климатизираних простора попут књижница, трговина или кина. Боравак у њима већ кроз сат или два смањује могућност развоја здравствених поремећаја.

Што ако морате на сунце?

Ограничите вањске активности на јутарње и вечерње сате и избјегавајте сунце од 10 до 18 сати. Успорите ритам живота и избјегавајте кретање у доба дана када су температуре највише. Носите лакшу, прозрачну и свијетлу одјећу која одбија сунце. Избјегавајте интензивнију тјелесну активност, а посебно спортске вјежбе (нпр. трчање) и тешке физичке послове на отвореном простору у доба дана када су температуре највише. Уколико морате вјежбати или радити на отвореном, чините то до 10х ујутро и након 18х, уз унос довољних количина текућине, најбоље не превише хладне воде. Прекидајте повремено активност и одмарајте се у хладовини. Газиране слатке сокове и пића избјегавајте.

Заштитите кожу и очи!

Дуготрајно излагање јаким сунчевим зракама односно УВ зрачењу може изазвати карцином коже, њезино убрзано старење, катаракту очију и слабљење имунолошког сустава. Кожа се најбоље штити одјећом. Носите шешир и сунчане наочале. Дијелове коже који нису заштићени одјећом као што су нос, уши, врат, леђа и горњи дио стопала треба премазати кремом с довољном УВА/УВБ заштитом. Тијеком првог излагања сунцу препоруча се крема с високим заштитиним фактором 30 и више. Да би остала дјелотворна, треба је на тијело наносити свака два сата, а поступак поновити након купања које ће је дјеломично испрати. Не заборавите да сунчеви зраци продиру и кроз облаке те се и при облачном времену треба заштитити.

Повећајте унос воде!

Без обзира на ступањ активности, за вријеме великих врућина потребно је пити више воде чак и ако не осјећате жеђ. Ако вам лијечник ограничава узимање текућине због здравствених проблема, питајте га за количину коју смијете унијети у организам. Не конзумирајте текућину која садржи кофеин, алкохол или веће количине шећера јер ћете повећати губитак текућине. Пијте расхлађене, али не и јако хладне напитке, јер они могу изазвати желучане тегобе. Одрасле здраве особе требају пити од осам до десет чаша воде на дан, а они који се баве тјелесним активностима овој количини требају додати од једне до три чаше воде на сваки сат активности.

Чешће перите руке и једите лако пробављиву храну!

За великих врућина избјегавајте тешку, калоричну, јако зачињену и масну храну. Једите редовито више мањих оброка. Обавезно доручкујте, а ручак и вечера нека буду лакши. Конзумирајте расхлађено млијеко и млијечне производе. Повећајте удио воћа и поврћа у прехрани. Воће и поврће прије конзумирања добро оперите, а месо добро термички обрадите. Кухану и лако кварљиву храну обавезно држите у хладњаку, а прије јела темељито је подгријте на температури врења у трајању од неколико минута. Ако је стајала изван хладњака и на високој температури, ову храну немојте конзумирати. Пажљиво са сладоледом и сластицама. Не препоруча се конзумирање газираних пића и алкохола.

  • Особиту пажњу посветите новорођенчади, малој дјеци и старијим особама
    Никада не остављајте дјецу у затвореним аутомобилима
    Заштитите их кремама с најјачим заштитним фактором
    Новорођенчад и дјецу до 4 године не излажите сунцу од 10 до 18х, а приликом краткотрајних излагања у периоду до 10х ујутро и иза 18х послије подне заштитите их шеширићем са широким ободом и заштитним кремама с највишим заштитним фактором (50) те им осигурајте довољан унос текућине
    Врућину теже подносе особе старије од 65 година, особито кронични болесници – срчани и плућни, као и особе с повишеним крвним тлаком
    Чешће их контактирајте телефоном да провјерите имају ли здравствених тегоба.

Лијекови и сунце?

Узимање протуупалних лијекова и антибиотика, кориштење парфема и деодоранса може изазвати реакције на кожи или очима које умањују дјелотворност заштитних мјера те изазвати стварање еритема и код нижих разина УВ зрачења.
Прије излагања сунцу треба добро проучити упуте уз лијекове које намјеравате конзумирати или потражити савјет лијечника, односно љекарника.

Повећан је број интервенција Хитне помоћи, стога:

  • Не обављајте послове између 10 и 18 сати. Ако излазите, тражите сјеновите дијелове улице
    Носите лагану одјећу од природних материјала – памука и лана, сунчане наочале са заштитним УВ слојем, те шешире или капе
    Користите креме с високим заштитним факторима
    Имајте уз себе флашу воде, а храну с непровјерених мјеста не купујте и не једите
    Кронични болесници требају узимати своју терапију
    Уколико сте у прилици да се купате у мору, језеру итд. не скачите у воду прегријани, особито не након оброка.

Позор гледе кориштења аутомобила!

Препоручује се прије уласка добро прозрачити возила јер је у њима температура око 70 ступњева, ако су на сунцу. Чак и ако имате климу, прозрачите возило прије него што уђете у њега због по здравље опасних испаравања пластике и уређаја у возилу. Приликом упорабе возила, климу подесите тако да температурна разлика не буде превелика. Никад не остављајте путнике у паркираном возилу, особито дјецу и старије особе.

Када посумњати на сунчаницу и што подузети?

  • Најблажи облик симптома је омаглица или вртоглавица
    Ако је особи позлило, склоните је у хлад, расхладите хладном водом или облозима
    Ако је особа остала без свијести положите је на бок, расхладите и немојте јој ништа давати на уста. Зовите доктора.
    Ако је при свијести дајте јој пити не превише хладне напитке или воду
    Током дана со је најбоље надокнадити супом.

БХРТ