Драматично у Грчкој: Ватра захватила куће и хотеле, бјеже хиљаде људи :: Semberija INFO ::

 

Драматично у Грчкој: Ватра захватила куће и хотеле, бјеже хиљаде људи


Фото - Танјуг / АП

Букте шумски пожару шести дан на грчком острву Родос. Евакуисано је више од 30.000 људи. Ватру гасе више од 200 ватрогасаца и 40 возила, уз помоћ пет авиона и три хеликоптера, као и ватрогасаца из Словачке. Оштећене су и куће и хотели, али је још рано за процене о каквој штети је реч.

Пожар на Родосу, чије неконотролисано ширење шести дан убрзава вјетар, приморао је да се више од 30.000 људи да напусте погођене плаже и мјеста. Ватра на острву гори на три фронта – на јужном, централном и сјеверном Родосу.

Општински представник Терис Хаџијоану изјавио је да се наставља велика спасилачка операција из области Киотари и Лардос.

"Уз помоћ обалске страже, оружаних снага и локалних власти, које су мобилисале десетине аутобуса, евакуише се више од 30.000 људи", рекао је Хаџијоану.

Министарство за климатску кризу и цивилну заштиту на друштвеним мрежама навео је да нема повријеђених, као и да се посјетиоци Родоса безбједно евакуишу из подручја захваћених пожаром.

"Посјетиоци се безбедно евакуишу из погођених подручја Родоса. Нема извјештаја о повријеђенима. Одлазе у друге хотеле на острву", наведено је у саопштењу, преноси РТС.

Грчка цивилна заштита упозорила је и данас на висок ризик од пожара на Родосу и другим областима у Грчкој, пошто се очекује да ће температуре достићи 45 степени на Целзијусовој скали.


Независне новине