Лидл креће с радовима у још једној балканској земљи :: Semberija INFO ::

 

Лидл креће с радовима у још једној балканској земљи


 Малопродајни ланац Лидл, дио њемачке Сцхwарз групе, припрема се за почетак пословања у Македонији.

Неслужбено се спомиње 2026. година када ће македонски купци моћи куповати у трговинама Лидла. Осим купње земљишта за изградњу трговина, огласима за посао стално се траже људи који би били ангажиовани за рад у планираном логистичком центру, највјероватније у Куманову и трговинама које би биле отворене у неколико градова широм земље.

Ових дана објављена је информација да ће у Битољу започети градња прве Лидлове трговине. Чак је најављен и датум (3. августа) почетка радова на једној од двије купљене парцеле.

Према информацијама портала битоланеwс.мк, Лидл маркет ће се налазити на кружном току "Дулие", на мјесту старе мљекаре, испод Јеврејског гробља. Према истом извору, грађевинске екипе су ових дана очистиле простор који је ограђен и поставиле грађевинску плочу на којој пише да ће се тржница градити годину дана, до 3. аувгуста 2024. године, да је извођач радова "Фабрика Карпосх" АД Скопље, а пројектант "Иванов инжењеринг" из Битоле, извјештава Вечер, а преноси Индикатор.

Еуропеан Супермаркет Магазин (ЕСМ), са сједиштем у ирској престоници Даблину, недавно је објавио да ће Лидл отворити трговину у туристичком средишту Охрида, у близини новог аутобуске станице.

Из фирме Лидл у Македонији, која је регистрована 2021. године, с новчаним улогом од пола милиона евра, ову информацију нису жељели ни потврдити ни демантировати. Кажу, када буду имали што подијелити с јавношћу, то ће и бити учињено.

У међувремену се објављују огласи за запошљавање људи за рад. Како је видљиво из ових дана објављених огласа, плате се нуде од 20.922 денара за административна занимања, 39.113 денара за координаторе пројеката до 45.517 денара за ИТ подршку и информатичаре.

Како се неслужбено дознаје, већ су ангажовани кадрови на кључним позицијама, а обука за нове запосленике углавном се проводи у Лидловим трговинама у Бугарској, те за нека мјеста у Хрватској и Њемачкој. Дознаје се да обуке трају најмање 1,5 годину и за то вријеме свака примљена особа ради на свим позицијама које нуди тржиште како би стекла искуство на сваком радном мјесту.

Влада је прошле године објавила да ће се на парцели од 200.000 квадратних метара, у близини Куманова, на сјеверу земље, градити логистички центар Лидла, а планирано је запошљавање 150 људи. Инвестиција у логистички центар износиће око 80 милиона евра.

(Независне)