Чубриловић: Интензивно се ради на пројектима важним за Српску :: Semberija INFO ::

 

Чубриловић: Интензивно се ради на пројектима важним за Српску


Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да се у протеклих неколико мјесеци интензивно ради на пројекту ауто-пута Приједор-Бањалука.

Чубриловић је нагласио да ће поједини имовински односи у вези са пројектом бити ријешени одлуком суда, као што је то уобичајено свуда гдје се раде овако велики пројекти.

- Важно је да и једни и други радимо посвећено, тако да очекујем да ове јесени приведемо све недоумице до краја и да између концесионара и концедента не буде више неусаглашених ставова - поручио је Чубриловић.

Када је ријеч о путном правцу Фоча-Шћепан Поље, он је појаснио да Свјетска банка показује озбиљан интерес да пружи финансијску подршку за реализацију тог пројекта у виду кредитне линије.

Према Чубриловићевим ријечима, ту је и Европска комисија требала да одобри донаторска средства како би тај пројекат могао да се подведе под исплатив и како би имао економску оправданост.

- Очекујемо да ће они остати при своме ставу. Разговори су у току. Очекујемо изјашњење Свјетске банке. Близу смо тога да дођемо до уговора о финансирању тог пројекта - додао је Чубриловић.

Он је подсјетио да је Влада Републике Српске прошле године сопственим средствима почела да ради од Фоче неких око 5,5 до шест километара путног правца, док се ради дионица према Тјентишту.

Предвиђено је, како каже, да се кроз три године то заврши.

- Активности које се спроводе на том терену задовољиће и грађане Фоче, али и Републику Српску. Пројекат Фоча-Шћепан Поље је важан и међудржавни пројекат између БиХ и Црне Горе, између градова Сарајево и Подгорица. Мислим да су сада најозбиљнији услови да се то приведе крају - поручио је министар саобраћаја и веза Српске.

ДИОНИЦА АУТО-ПУТА ОД РАЧЕ ПРЕМА БИЈЕЉИНИ У ФАЗИ ИЗГРАДЊЕ

Говорећи о дионици ауто-пута од Раче према Бијељини, Чубриловић је навео да је овај пројекат у одређеној фази изградње, те да је урађено неких 13 километара саме трасе у пуном профилу са насипима.

- И даље се ради. Влада Републике Српске је готово извршила све своје обавезе према том пројекту, али очекујемо да се Србија укључи активно и да тај пројекат приведемо крају. Да ли ће бити идуће године, тешко је сада да кажемо.
Мислим да се рокова држе извођачи и сви они који су заинтересовани за ово - рекао је Чубриловић у интервјуу за Срну.

Чубриловић је напоменуо да је било одређених проблема око кориштења насипног материјала из ријеке због обавеза и поштовања неких законских процедура.

Он је истакао да 80 одсто пројекта треба да финансира Влада Србије.

ЖЕЉЕЗНИЦЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ - ВАЖАН СИСТЕМ

Чубриловић сматра да Жељезнице Републике Српске представљају важан систем и државотворан елемент који треба да има приоритет.

- Нама је потребан страни капитал као инвестиција, да ли кроз кредитну линију или неки други вид сарадње, а Жељезнице својим пројектима треба да покажу да постоји оправданост за такву једну врсту инвестиције - оцијенио је Чубриловић, те истакао да постоји интерес страних компанија.

Према његовим ријечима, у наредним седмицама очекују се конкретније понуде, док ће коначна одлука бити на Влади Републике Српске, која треба да обезбиједи одређене финансијске гаранције.

Он је рекао да се иде добрим путем како би се "Жељезницама" обезбиједило мјесто које треба да имају као подршка укупној привреди Републике Српске.

АЕРОДРОМУ БАЊАЛУКА ПОТРЕБНА ДОДАТНА ПОДРШКА

Министар саобраћаја и веза подсјетио је да Аеродром Бањалука има буџетом предвиђен одређен грант за ову годину, те да му је сигурно потребна и додатна подршка.

Према његовим ријечима, што више редовних линија и што бољи услови неопходни су како би Аеродром могао да постане дио неког већег система.

- Не можемо бити задовољни ни са пословањем нити са стањем на Аеродрому зато што број путника не прати и финансијску корист за Аеродром и тешко би то било одрживо, а сигурно није одрживо само радећи са лоу-кост компанијама - рекао је Чубриловић, те додао да постоји и идеја да се изврши припрема за концесионо улагање или неки други вид како би ова компанија постала самоодржива.
 
(РТРС)